Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Stibat wordt Wecycle

Waarom vindt deze verandering plaats?

Wecycle is een ‘merk’ van Stichting OPEN. Een krachtige organisatie die het inleveren van e-waste en lampen goed op orde heeft en waar nu dus ook lege batterijen aan worden toegevoegd. Samen staan we sterker! Stibat houdt hierdoor op als naam, maar ons goede doel en al onze werkzaamheden gaan gewoon door. Ook onze ruim 27.000 inleverpunten blijven bestaan.

De samenwerking komt vooral voort uit de behoefte aan een meer geïntegreerde benadering van inzameling en recycling van batterijen en elektrische apparaten. Dit leidt op termijn tot meer efficiency door de integratie van systemen en processen, een sterkere vertegenwoordiging van de producentenbelangen en een grotere invloed op beleid.

Moet ik iets weten rondom het inleveren van mijn lege batterijen?

Eigenlijk niet, want de methode voor het inleveren van batterijen bij al onze inleverpunten blijft ongewijzigd. Je kunt op een gegeven moment wel zien dat het Stibat-logo verdwijnt en dat de inzamelmeubels uiteindelijk geïntegreerd worden tot één Wecycle-‘zuil’ waar zowel e-waste als batterijen in gedeponeerd kunnen worden. Een mooie vooruitgang: per winkel één duidelijke plek en uitstraling om recycling in Nederland zo goed mogelijk in goede banen te leiden!

Kan ik als consument bijdragen aan het succes van de nieuwe organisatie?

Jazeker! Je kunt Stichting OPEN, waar Wecycle een merk van is, helpen om van Nederland een gezonder groener land te maken. Je kunt hieraan bijdragen door zowel batterijen als e-waste in te leveren bij onze inleverpunten die te vinden zijn op onze website. Ook waarderen wij natuurlijk alle feedback op onze aanpak en diensten, zodat we deze kunnen blijven verbeteren.

Lege batterijen inzamelen

Wat is de Batterij Bewaarbox?

De Batterij Bewaarbox is een klein handig doosje waar je thuis je lege batterijen in kunt bewaren, zodat de lege batterijen niet meer overal in huis rondslingeren. Er passen 50 batterijen in. De Batterij Bewaarbox is er in 6 verschillende kleuren: turquoise, donkerblauw, groen, taupe, roze en okergeel.

Hoe kom ik aan een Batterij Bewaarbox?

Je kunt de Batterij Bewaarbox bestellen in onze webshop. Hier vind je ook ‘special editions’ met een bijzonder ontwerp in een beperkte oplage. Houd daarnaast onze social media kanalen Facebook, Instagram en Twitter in de gaten voor winacties.

Of kom naar één van de bekende consumentenbeurzen en winkelcentra waar we de Batterij Bewaarbox gratis uitdelen. Benieuwd waar we binnenkort zijn? Check snel onze evenementenkalender.

Zijn lege batterijen gevaarlijk?

Lege batterijen zijn niet gevaarlijk. Als je ze zorgvuldig gebruikt en netjes verzamelt als ze leeg zijn, is er niets aan de hand. Wanneer je lege batterijen te lang bewaart kunnen batterijen gaan lekken. Je ruikt niets, maar je ziet dan aan de buitenkant een oranje of witte plakkerige vloeistof. Om dit te voorkomen kun je lege batterijen het beste met regelmaat inleveren.

Lege batterijen inleveren

Waarom is het belangrijk dat ik mijn lege batterijen bij een inleverpunt inlever?

In een batterij zitten allerlei stoffen. Stoffen die slecht zijn voor het milieu. En stoffen die juist heel waardevol zijn. Door de lege batterijen in te leveren bij een inleverpunt, komen de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. De waardevolle grondstoffen kunnen we opnieuw gebruiken. Zo krijgt een batterij een tweede leven. En wordt er bijvoorbeeld een fiets, pan of kaasschaaf van gemaakt.

Maakt het uit wat voor soort batterijen ik inlever?

Ja. Alleen huishoudelijke batterijen kun je inleveren bij een inzamelton of -doos van Stibat. Huishoudelijke batterijen zijn lichter dan 3 kilo en passen door het gat van de inzamelton of -doos. Bijvoorbeeld penlites, knoopcellen of staafbatterijen. Het gaat hier over de normale huishoudelijke batterijen, inclusief de accubatterijen voor foto- en videocamera’s en voor mobiele telefoons. Andere (bijzondere) batterijen mogen alleen worden ingeleverd bij de milieustraat van je gemeente.

Waar kan ik mijn lege batterijen inleveren?

Overal waar je batterijen koopt, kun je ze kwijt. Zoals bij de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Ook kun je inzamelmeubels vinden bij ruim 5.000 basisscholen. Hier mogen de kinderen van die school lege batterijen inleveren. Ook kun je lege batterijen inleveren bij de milieustraat van je gemeente en de chemokar. Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten. Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt via onze inleverpunt-zoeker.

Kan ik mijn lege batterijen bij de chemokar inleveren?

Ja, je kunt je lege batterijen inleveren bij de chemokar.

Kan ik mijn lege batterijen bij de milieustraat van mijn gemeente inleveren?

Ja, je kunt je lege batterijen inleveren bij de milieustraat van je gemeente.

Wat gebeurt er met de lege batterijen die ik inlever?

Stibat haalt de lege batterijen bij de inleverpunten op. Daarna sorteren en recyclen we de batterijen. We garanderen dat de batterijen op een milieuvriendelijke, veilige en verantwoorde manier worden verwerkt. Lees meer over het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen.

Hoe worden lege batterijen gerecycled?

Batterijen zien er niet alleen van buiten anders uit, maar zijn dat van binnen ook. Daarom worden batterijen altijd eerst gesorteerd op chemische samenstelling. De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken, zoals een pan, fiets of kaasschaaf. Lees meer over het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen.

Actie 'Lever ze in en WIN!'

Bestaat de actie 'Lever ze in en WIN!' nog?

De actie ‘Lever ze in en geef ze een nieuw begin!’ (voorheen: ‘Lever ze in en WIN!’) is per 1 januari 2022 beëindigd. Je kunt hier dus niet meer aan deelnemen. Lees hier meer over in het nieuwsbericht.

Kan ik een prijs winnen met het inleveren van lege batterijen?

De actie ‘Lever ze in en geef ze een nieuw begin!’ (voorheen: ‘Lever ze in en WIN!’) is per 1 januari 2022 beëindigd. Je maakt dus geen kans meer op een prijs met het inleveren van lege batterijen. Lees hier meer over in het nieuwsbericht.

Basisscholen

Wat houdt het inzamelproject op basisscholen precies in?

Na aanmelding ontvangt de school van Stibat een inzamelmeubel. Als het meubel vol is, komt de ophaalservice van Stibat langs om het meubel (gratis) te legen. Voor iedere ingezamelde kilo lege batterijen ontvangt de school € 0,25. Aan het einde van het kalenderjaar wordt het totaal gespaarde geldbedrag aan jouw school uitbetaald. Zo kun je een mooi geldbedrag bij elkaar sparen voor bijvoorbeeld springtouwen, tablets of andere schoolspullen. Lees meer over het inzamelproject voor basisscholen van Stibat.

Waar kunnen we de basisschool aanmelden voor het scholen inzamelproject?

Aanmelden voor het inzamelproject kan hier.

Welke batterijen mogen basisscholen inzamelen?

Scholen mogen alleen huishoudelijke batterijen inzamelen, bijvoorbeeld penlites, staafbatterijen en knoopcellen. Bijzondere batterijen, bijvoorbeeld de accu uit je boormachine, mogen bij de milieustraat worden ingeleverd. Batterijen van bedrijven of batterijen die afkomstig zijn van andere inleverpunten mogen niet op school ingezameld worden.

Waarvoor kunnen basisscholen sparen?

Basisscholen die zijn aangemeld voor het inzamelproject van Stibat sparen voor een mooi geldbedrag. Voor elke kilo ingeleverde lege batterijen spaart de school € 0,25. Aan het einde van het kalenderjaar wordt het totaal gespaarde geldbedrag aan de school uitbetaald. Zo kunnen basisscholen een mooi geldbedrag bij elkaar sparen voor bijvoorbeeld springtouwen, tablets of andere schoolspullen. Hoe meer ingeleverde lege batterijen, hoe hoger het geldbedrag!

Welk geldbedrag heeft onze school tot nu toe gespaard?

Als je als basisschool meedoet aan het inzamelproject, krijg je toegang tot myStibat. MyStibat is een handige online tool. Hier kun je inzien wat je huidige gespaarde geldbedrag is. Log in bij myStibat.

Educatieve Theatershow

Hoe kan ik een educatieve theatershow inplannen?

Vul het aanmeldformulier in. Wij nemen daarna contact op om de educatieve theatershow in te plannen.

Waarover gaat de educatieve theatershow?

In de grappige en educatieve theatershow nemen we kinderen op een unieke en interactieve wijze mee in de wereld van lege batterijen en het belang om deze in te zamelen en te recyclen. Samen met batterijheld Henk ontdekken de kinderen hoe de batterij is ontstaan, wat er gebeurt als je batterijen niet apart inzamelt en hoe het wél moet. De kinderen mogen tijdens de show meespelen door bordjes omhoog te houden, geluidjes te maken of advies te geven.

Komt er muziek voor in de educatieve theatershow?

Zowel de opening als het einde van de educatieve theatershow zijn gebaseerd op muziek. De muziek is vrolijk, up tempo, meezingbaar en speciaal gemaakt voor kinderen. Tevens zit de boodschap die uitgedragen wordt in de liedjes. Kinderen zullen het lied ‘O, o batterij’ nog lang meezingen!

Hoe lang duurt de educatieve theatershow?

De educatieve theatershow duurt 45 min. We kunnen per school maximaal twee theatershows op één dag inplannen van 45 min. Wil je graag meer theatershows boeken? Dan is het mogelijk om op één dag maximaal vier ingekorte theatershows van 25 min. in te plannen. Je kunt dit bij je boeking aangeven in het veld ‘Vragen/Opmerkingen’.

Voor welke leeftijden is de educatieve theatershow geschikt?

De educatieve theatershow is geschikt voor leerlingen uit alle leerjaren van de basisschool (groep 1 t/m 8). Indien nodig past acteur Henk de theatershow aan op de leeftijd van de leerlingen. Denk daarbij aan woordkeuze en publieksparticipatie.

Wanneer niet alle leerlingen van de school kunnen komen kijken, adviseren we om de theatershow te boeken voor de groepen 4, 5 en 6. De theatershow past het beste bij de leeftijd van leerlingen uit deze groepen.

Hoeveel leerlingen kunnen er komen kijken naar de educatieve theatershow?

Per theatershow kunnen er maximaal 200 leerlingen komen kijken. Dit heeft te maken met het bereik van de geluidsinstallatie.

Zijn er kosten verbonden aan de educatieve theatershow?

Nee, de educatieve theatershow is gratis. Er zijn dus geen kosten verbonden aan het boeken van de educatieve theatershow.

Hoeveel ruimte is er nodig voor de educatieve theatershow?

Voor de theatershow is een speelruimte nodig van 6 x 3 x 3 meter (lengte x diepte x hoogte).