Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Lege batterijen inzamelen

Wat is de Batterij Bewaarbox?

De Batterij Bewaarbox is een klein handig doosje waar je thuis je lege batterijen in kunt bewaren, zodat de lege batterijen niet meer overal in huis rondslingeren. Er passen 50 batterijen in. De Batterij Bewaarbox is er in 6 verschillende kleuren: turquoise, donkerblauw, groen, taupe, roze en okergeel.

Hoe kom ik aan een Batterij Bewaarbox?

Je kunt de Batterij Bewaarbox bestellen in onze webshop. Hier vind je ook ‘special editions’ met een bijzonder ontwerp in een beperkte oplage. Houd daarnaast onze social media kanalen Facebook, Instagram en Twitter in de gaten voor winacties.

Of kom naar één van de bekende consumentenbeurzen en winkelcentra waar we de Batterij Bewaarbox gratis uitdelen. Benieuwd waar we binnenkort zijn? Check snel onze evenementenkalender.

Zijn lege batterijen gevaarlijk?

Lege batterijen zijn niet gevaarlijk. Als je ze zorgvuldig gebruikt en netjes verzamelt als ze leeg zijn, is er niets aan de hand. Wanneer je lege batterijen te lang bewaart kunnen batterijen gaan lekken. Je ruikt niets, maar je ziet dan aan de buitenkant een oranje of witte plakkerige vloeistof. Om dit te voorkomen kun je lege batterijen het beste met regelmaat inleveren.

Lege batterijen inleveren

Waarom is het belangrijk dat ik mijn lege batterijen bij een inleverpunt inlever?

In een batterij zitten allerlei stoffen. Stoffen die slecht zijn voor het milieu. En stoffen die juist heel waardevol zijn. Door de lege batterijen in te leveren bij een inleverpunt, komen de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. De waardevolle grondstoffen kunnen we opnieuw gebruiken. Zo krijgt een batterij een tweede leven. En wordt er bijvoorbeeld een fiets, pan of kaasschaaf van gemaakt.

Maakt het uit wat voor soort batterijen ik inlever?

Ja. Alleen huishoudelijke batterijen kun je inleveren bij een inzamelton of -doos van Stibat. Huishoudelijke batterijen zijn lichter dan 3 kilo en passen door het gat van de inzamelton of -doos. Bijvoorbeeld penlites, knoopcellen of staafbatterijen. Het gaat hier over de normale huishoudelijke batterijen, inclusief de accubatterijen voor foto- en videocamera’s en voor mobiele telefoons. Andere (bijzondere) batterijen mogen alleen worden ingeleverd bij de milieustraat van je gemeente.

Waar kan ik mijn lege batterijen inleveren?

Overal waar je batterijen koopt, kun je ze kwijt. Zoals bij de supermarkt, bouwmarkt, drogist en vele andere winkels. Ook kun je inzameltonnen en -dozen vinden bij ruim 5.000 basisscholen. Hier mogen de kinderen van die school lege batterijen inleveren. Ook kun je lege batterijen inleveren bij zo’n 500 campings, de milieustraat van je gemeente en de chemokar. Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten. Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt via onze store locator.

Kan ik mijn lege batterijen bij de chemokar inleveren?

Ja, je kunt je lege batterijen inleveren bij de chemokar.

Kan ik mijn lege batterijen bij de milieustraat van mijn gemeente inleveren?

Ja, je kunt je lege batterijen inleveren bij de milieustraat van je gemeente.

Wat gebeurt er met de lege batterijen die ik inlever?

Stibat haalt de lege batterijen bij de inleverpunten op. Daarna sorteren en recyclen we de batterijen. We garanderen dat de batterijen op een milieuvriendelijke, veilige en verantwoorde manier worden verwerkt. Lees meer over het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen.

Hoe worden lege batterijen gerecycled?

Batterijen zien er niet alleen van buiten anders uit, maar zijn dat van binnen ook. Daarom worden batterijen altijd eerst gesorteerd op chemische samenstelling. De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken, zoals een pan, fiets of kaasschaaf. Lees meer over het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen.

Actie 'Lever ze in en WIN!'

Moet ik precies 10 lege batterijen inleveren?

Om mee te doen aan de ‘Lever ze in en WIN!’-actie moet je minimaal 10 lege batterijen in een zakje doen. Voeg hierbij een briefje met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. En lever het zakje in bij een van onze inleverpunten. Hoe meer zakjes je inlevert, hoe meer kans je maakt.

Doen mijn zakjes batterijen altijd mee in de maand waarin ik ze ingeleverd heb?

Nee, het is heel goed mogelijk dat een ingeleverd zakje met 10 lege batterijen pas na een paar maanden met een trekking meedoet. Stibat haalt namelijk niet elke maand bij de ruim 25.000 inleverpunten de batterijen op. We doen dit alleen als de inzamelton of -doos (bijna) vol is. Voor de kans om te winnen maakt dat niet uit. Elk ingeleverd zakje met batterijen doet in ieder geval met één van de trekkingen mee.

Hoe worden de prijswinnaars geselecteerd?

Alle zakjes gaan naar ons sorteercentrum in Lelystad. Daar worden ze in grote bakken bewaard. Op de eerste werkdag van de maand bezoekt de gerechtsdeurwaarder (Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders uit Harderwijk) het sorteercentrum en trekt 103 winnende zakjes.

Hoe weet ik of ik gewonnen heb met de 'Lever ze in en WIN!'-actie?

De winnaars van de Pluim cadeaubonnen ontvangen de Pluim per post (op het opgegeven adres). De winnaars van de reischeques worden telefonisch geïnformeerd. Onze batterijman Henk verrast maandelijks de hoofdprijswinnaars met hun prijs. De vlog van deze uitreiking vind je op onze Instagram- en Facebookpagina. Alle winnaars worden maandelijks gepubliceerd op onze website.

Basisscholen

Wat houdt het inzamelproject op basisscholen precies in?

Na aanmelding krijgt de school van Stibat een inzamelton. Als de ton vol is, komt de ophaalservice van Stibat langs om de ton (gratis) te legen. Voor iedere ingezamelde kilo lege batterijen ontvangt de school één spaarpunt. Met de gespaarde punten kan de school artikelen bestellen of een donatie doen aan een goed doel. Lees meer over het inzamelproject voor basisscholen van Stibat.

Waar kunnen we de basisschool aanmelden voor het scholen inzamelproject?

Aanmelden voor het inzamelproject kan hier.

Welke batterijen mogen basisscholen inzamelen?

Scholen mogen alleen huishoudelijke batterijen inzamelen, bijvoorbeeld penlites, staafbatterijen en knoopcellen. Bijzondere batterijen, bijvoorbeeld de accu uit je boormachine, mogen bij de milieustraat worden ingeleverd. Batterijen van bedrijven of batterijen die afkomstig zijn van andere inleverpunten mogen niet op school ingezameld worden.

Waarvoor kunnen basisscholen sparen?

Basisscholen kunnen sparen voor waardebonnen waarmee zij speel- en spelmaterialen kunnen bestellen. Zoals springtouwen, steps, computerspellen en andere schoolartikelen. Daarnaast kan de school de gespaarde punten via een donatiecoupon doneren aan een goed doel.

Hoeveel spaarpunten heeft onze school momenteel?

Als je als basisschool meedoet aan het inzamelproject, krijg je toegang tot myStibat. MyStibat is een handige online tool. Hier kun je inzien wat je puntensaldo is en kun je je gespaarde punten inwisselen in onze online catalogus. Log in bij myStibat.

Zijn de prijzen van de ‘Lever ze in en WIN!’-actie ook via de school te winnen?

Ja, wie lege batterijen inlevert, maakt kans op mooie prijzen. Dat geldt voor alle 25.000 inleverpunten van Stibat, dus ook de basisscholen. Om mee te doen, moet je een zakje met in ieder geval 10 lege batterijen inzamelen. In het zakje stop je een briefje met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit lever je in. Door het zakje bij basisscholen in te leveren, help je de school met het sparen van punten voor leuke schoolartikelen. En maak je zelf ook kans op mooie prijzen.