Herfstweer: Zorg voor je fietsaccu! - Wecycle

Herfstweer: Zorg voor je fietsaccu!

30 oktober 2023 2 minuten leestijd

Met de komst van de herfst en de koude, vochtige dagen blijven talloze fietsliefhebbers hun e-bike trouw, ondanks de uitdagingen van het seizoen. Hoewel de capaciteit van een fietsbatterij van nature afneemt tijdens koudere periodes, zijn er toch eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de batterij van je geliefde elektrische fiets langer meegaat. Hier zijn onze herfsttips om jou en je fietsaccu gelukkig door het seizoen te loodsen:

  1. Vermijd volledige ontlading: Het is niet bevorderlijk voor de batterij van je elektrische fiets om volledig leeg te raken. Probeer je fiets niet volledig te ontladen en laad de batterij op voordat de motorondersteuning uitvalt. Het negeren van dit advies kan leiden tot beschadiging van de batterij. Als je fiets is uitgerust met een Battery Management System (BMS), dan hoef je je geen zorgen te maken. De batterij wordt beschermd tegen volledige ontlading.
  2. Optimale oplaadtemperatuur: De batterij van je fiets presteert het beste bij kamertemperatuur. Probeer opladen bij vrieskou te vermijden, omdat dit de batterij negatief kan beïnvloeden.
  3. Stilstand in de herfst: Als je e-bike een tijdje stilstaat, bewaar de batterij dan op kamertemperatuur. Hierdoor behoudt de batterij zijn capaciteit beter.
  4. Na een valpartij: Als je e-bike een zware val heeft gehad, is het verstandig om de batterij te laten controleren door een professionele fietshandelaar. De impact kan onzichtbare schade veroorzaken die later problemen kan veroorzaken.

Wat te doen als je e-bike batterij het uiteindelijk begeeft?

Zelfs als de batterij van je e-bike niet meer functioneert, is het belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan:

  • Verwijder de batterij: Haal de batterij van je fiets en breng deze naar een erkende fietshandelaar of naar het plaatselijke recyclagepark.
  • Veiligheid voorop: Als je de batterij niet veilig kunt verwijderen, breng dan de hele fiets met de batterij naar het recyclagepark als elektronisch afval. Gooi de fiets met batterij dus niet bij het schroot of oud ijzer.
  • Beschadigde batterij: Als de batterij gezwollen of beschadigd is, bijvoorbeeld door een val, plak dan de contacten af, stop de batterij in een doorzichtig plastic zakje en sluit het goed af voordat je deze wegbrengt.

Door deze eenvoudige herfsttips in acht te nemen, kun je niet alleen zorgdragen voor je e-bike batterij, maar ook blijven genieten van comfortabele ritten, zelfs als de bladeren beginnen te vallen en de temperaturen dalen. Veel plezier met fietsen deze herfst!

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

Zoek op de inleverpunt-zoeker waar jij jouw fietsaccu kunt inleveren voor recycling.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: