Veel gestelde vragen – Legebatterijen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de Batterijen Battle. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Startpakket

Hoe kan ik de Batterijen Battle promoten op onze school?

Basisscholen die deelnemen aan de Batterijen Battle ontvangen in de week van 30 oktober een startpakket. Dit startpakket bevat:

  • Extra inzamelvaten
  • Brochure waarin de Batterijen Battle stap voor stap staat uitgelegd
  • Voor elke leerling een folder met duidelijke uitleg
  • Voorbeeldtekst voor een nieuwsbrief aan ouders/verzorgers
  • Voorbeeldtekst voor interne mailing aan leerkrachten en medewerkers
  • Twee posters om de Batterijen Battle onder de aandacht te brengen, inclusief inleverinstructies
  • Kilo-meter om bij te houden hoeveel kilo batterijen zijn ingezameld
  • Een lespakket voor groep 1 t/m 8
    • Energizer: beweegvideo om goed van start te gaan
    • Voorleesverhaal voor de allerkleinsten
    • Knutsel je eigen Batterij Bewaarbox
    • Poster maken over het inzamelen van batterijen
    • Proefjes over statische elektriciteit
    • Online batterijen escape room

Is het startpakket ook digitaal beschikbaar?

Ja, het startpakket is te downloaden via het portaal myStibat.nl, inclusief de voorbeeldteksten om ouders en verzorgers en leerkrachten en medewerkers te informeren. Daarnaast kun je deze ook terugvinden op onze website.

Let op: dit zijn geen drukbestanden.

Kan ik extra inzamelvaten aanvragen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer jullie school start met het inzamelen van lege batterijen in het laatste inzamelvat, kun je wel een ophaalverzoek plaatsen zodat Stibat al tijdens de inzamelweken de ingezamelde lege batterijen kan ophalen. Het plaatsen van een ophaalverzoek kan via telefoonnummer 0800 – 022 5001, door een e-mail te sturen naar [email protected], of door een ophaalverzoek te plaatsen in het portaal myStibat. Wij streven ernaar om na het plaatsen van een ophaalverzoek de lege batterijen binnen 5 werkdagen op te komen halen.

Wat is de bedoeling van de kilo-meter?

Op de Batterijen Battle kilo-meter kun je samen met de leerlingen bijhouden hoeveel kilo lege batterijen jullie al ingezameld hebben. Een vol inzamelvat weegt gemiddeld 70 kilo.

Nadat de chauffeur langs is geweest om de lege batterijen op te halen, kun je in myStibat het gewicht van de opgehaalde lege batterijen terugvinden.

Inzamelweken

Onze inzamelvaten zijn (bijna) vol. Kunnen de batterijen tussentijds worden opgehaald?

Wanneer jullie school start met het inzamelen van lege batterijen in het laatste inzamelvat, kun je een ophaalverzoek plaatsen zodat Stibat al tijdens de inzamelweken de ingezamelde lege batterijen kan ophalen. Het plaatsen van een ophaalverzoek kan via telefoonnummer 0800 – 022 5001, door een e-mail te sturen naar [email protected], of door een ophaalverzoek te plaatsen in het portaal myStibat. Wij streven ernaar om na het plaatsen van een ophaalverzoek de lege batterijen binnen 5 werkdagen op te komen halen.

Hoeveel kilo weegt een vol inzamelvat?

Een vol inzamelvat weegt gemiddeld 70 kilo.

Nadat de chauffeur langs is geweest om de lege batterijen op te halen, kun je in myStibat het gewicht van de opgehaalde lege batterijen terugvinden.

Wanneer worden de ingezamelde lege batterijen opgehaald?

Stibat komt na afloop van de inzamelweken bij iedere deelnemende school langs om de lege batterijen op te halen. De chauffeurs maken op het moment van ophaling foto’s van de inzamelmiddelen met ingezamelde lege batterijen, nemen de ingezamelde lege batterijen mee en de extra inzamelvaten.

De ophalingen na afloop van de campagne worden automatisch ingepland op basis van meest optimale route en volume ingezamelde lege batterijen. Stibat kan hierbij geen rekening houden met voorkeur van de deelnemende basisscholen voor dag en/of tijd.

Wanneer vinden de inzamelweken plaats?

De inzamelweken vinden plaats van maandag 6 t/m vrijdag 24 november 2023.

De inzamelweken zijn afgelopen. Wat nu?

Op vrijdag 24 november 2023 vullen alle deelnemende basisscholen het eindformulier in op de website legebatterijen.nl/batterijen-battle/einde. Hierop geef je o.a. aan hoeveel inzamelmiddelen met lege batterijen op school aanwezig zijn. En upload je foto’s waarop duidelijk te zien is hoeveel volle inzamelmiddelen er op school aanwezig zijn.

Waar kan ik zien hoeveel kilo lege batterijen mijn school heeft ingezameld?

De chauffeur van Stibat weegt het aantal kilo ingezamelde lege batterijen bij de ophaling(en). Nadat een ophaling heeft plaatsgevonden, kun je in het scholenportaal myStibat zien hoeveel kilo lege batterijen er zijn opgehaald door in de linkerkolom te klikken op Mijn ophaalverzoeken en vervolgens op Alle ophaalverzoeken.

De som van de ophalingen bij de deelnemende basisschool tijdens de inzamelweken en de eindophaling, bepaalt het totaal ingezamelde gewicht aan lege batterijen van de deelnemende basisschool voor de Batterijen Battle.

Batterijen

Welke lege batterijen mogen worden ingezameld?

Voor de Batterijen Battle mogen uitsluitend de volgende huishoudelijke batterijen worden ingeleverd:

  • AA batterijen
  • AAA batterijen
  • 9-volt batterijen
  • C batterijen
  • D batterijen
  • Knoopcel batterijen

Alle andere type batterijen en accu’s mogen voor deze Batterijen Battle niet worden ingeleverd. Ook mogen er geen producten met (ingebouwde) batterijen worden ingeleverd.

Hoe kunnen lege batterijen veilig worden ingeleverd?

Lekkende, beschadigde of verroeste batterijen moeten gescheiden van elkaar in een plastic zakje of in huishoudfolie worden verpakt voordat ze worden ingeleverd.

De plus- en minpool van lege knoopcel batterijen en 9-volt batterijen moeten worden afgeplakt (met tape of plakband) voordat ze worden ingeleverd.

Waar moeten de inzamelvaten komen te staan?

Wij adviseren de inzamelvaten te plaatsen op het speelplein onder een afdak. Zorg er voor dat de inzamelvaten beschut staan tegen regen, sneeuw en vocht. Indien dit niet mogelijk is, kunnen de inzamelvaten in de school geplaatst worden. Bij voorkeur in de gang (indien deze op geen enkele manier de doorgang blokkeren).

Plaats de inzamelvaten op een gemakkelijk te bereiken plaats. Goed zichtbaar, met sociale controle. Voorkom dat er ander afval in de inzamelvaten terecht komt.

Prijzen

Welke prijzen zijn er te winnen?

Deelnemers aan de Batterijen Battle maken kans op het winnen van waanzinnige prijzen:

Hoofdprijs: Een complete trip naar de Efteling met de hele school
De hoofdprijs is een betoverend dagje uit naar de Efteling met de hele school. Voor busvervoer wordt ook gezorgd!

Tweede prijs: Mad Science Techniekdag
Drie scholen winnen als tweede prijs een compleet verzorgde Mad Science Techniekdag.

Iedereen wint
Je spaart sowieso € 0,25 per ingeleverde kilo lege batterijen én je maakt je sterk voor het milieu. Dus meedoen loont altijd.

Maakt een kleine school evenveel kans om te winnen als een grote school?

Ja, grote en kleine scholen maken evenveel kans om te winnen. We delen het aantal kilo ingezamelde lege batterijen door het aantal leerlingen. De school met gemiddeld het hoogste aantal kilo lege batterijen per leerling wint de hoofdprijs.

De tweede prijs gaat naar de drie scholen met gemiddeld het op een na, twee na en drie na hoogste aantal kilo lege batterijen per leerling.

Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?

De winnaars worden uiterlijk donderdag 21 december 2023 per e-mail bekend gemaakt. Met de winnende basisscholen wordt ook telefonisch contact opgenomen.