Zo haal je stroom voor je iPhone uit sinaasappels - Wecycle

Zo haal je stroom voor je iPhone uit sinaasappels

26 april 2017 < 1 minuten leestijd

Zin om crea bea aan de slag te gaan met sinaasappels? Maak dan een multicel-fruitbatterij van de appeltjes van oranje. Met de opgewekte stroom kun je zelfs je iPhone opladen!

Oké, het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat: een batterij gemaakt van sinaasappels waarmee je zelfs een iPhone kunt opladen. Wat heb je nodig? Koper, zink, verbindingsdraadjes en vooral héél véél sinaasappels en geduld.

Stroom uit 595 sinaasappels

In het filmpje hieronder doet een vrouw het voor. Zij gebruikte voor dit experiment maar liefst 595 sinaasappels. Die heeft ze allemaal in vier parten gesneden, wat neerkomt op 2.380 sinaasappelpartjes. Om haar telefoon op te laden, legt ze alle partjes naast elkaar neer en verbindt ze die met draden en uiteindelijk haar telefoon.

 

Hoe werkt dit nou?

Koper en zink geleiden elektriciteit. Door die aan het begin en uiteinde van de rij met sinaasappelpartjes vast te maken, ontstaat in het zuur van de sinaasappel een chemische reactie: stroom.

Lampje is ook leuk

Ook leuk: een lampje laten branden op sinaasappels. Dat kost minder stroom en dus minder tijd en fruit. Het werkt hetzelfde als dit proefje met citroenen!

  • Dit artikel delen: