Wat maken we van de stoffen uit een gerecyclede batterij?

15 augustus 2017 < 1 minuten leestijd

Dat je batterijen goed kunt recyclen, weet je waarschijnlijk al. Maar weet je ook wat je weer van overgebleven stoffen kunt maken?

Lege batterijen die je inlevert bij een inleverpunt gaan na het sorteercentrum naar recyclebedrijven in Europa. Na het recyclen van een batterij blijven er bepaalde grondstoffen over: ijzer, lood, zink, mangaan, lithium, kobalt, nikkel en slakken. En het is maar goed ook dat ze niet verloren gaan, want daarvan kun je hele handige dingen maken!

Van batterij naar bestek

Van ijzer worden voorwerpen als fietsen, brilmonturen en kaasschaven gemaakt en soms wordt er mangaan aan ijzer toegevoegd om het staal wat sterker te maken. Zink kun je weer gebruiken voor dakgoten en plantengieters en nikkel komt in messen en vorken terecht. Van kobalt maakt men weer nieuwe batterijen, maar dan speciaal voor elektrische auto’s. Slakken behoren tot de overige herwonnen grondstoffen uit batterijen, maar zijn zeker ook heel nuttig. Die worden namelijk weer gebruikt voor de wegenbouw.

Nog meer redenen voor inleveren

Zonde dus, om al die stoffen zomaar bij het afval te gooien. Daarom is het zo belangrijk om je lege batterijen in te leveren bij een inleverpunt van Stibat (hier vind je de dichtstbijzijnde!). Bovendien help je zo het milieu ook. Hoe, dat lees je in dit blog. En of dit nog geen redenen genoeg zijn, maak je met het inleveren van tien lege batterijen ook nog eens kans op mooie prijzen. Print hier het briefje voor deze ‘Lever ze in en WIN!’-actie.

  • Dit artikel delen: