Maak stroom met een appel - Wecycle

Stroom uit een appel? Appeltje batterijtje!

14 maart 2017 < 1 minuten leestijd

Wist je dat een appel je letterlijk én figuurlijk energie geeft? Grijp er eentje van de fruitschaal en laat in een handomdraai een lampje branden op stroom uit fruit!

Wat heb je nodig voor stroom uit een appel? Natuurlijk de appel (liefst een zure!), maar ook een koper- en zinkplaatje, een lampje van 1,5 volt, vier paperclips, twee stukken koperdraad van zo’n 20 centimeter en een kleine lamphouder met fitting.

Zo krijg je stroom

Steek het koperplaatje in de appel. Aan de andere kant steek je het plaatje van zink. Nu ga je de plaatjes verbinden met de fitting. Dat doe je door het uiteinde van een stuk koperdraad vast te maken aan het zinkplaatje. Vastzetten kan met een paperclip. Het andere uiteinde van het draad maak je vast aan de fitting. Doe hetzelfde met het koperplaatje.

Gekraak is goed

Je merkt, het lampje brandt nog niet. Is er dan iets misgegaan? Nee hoor, als het goed is, klinkt er straks gekraak. Dan hoor je dat er stroom ontstaat. Een chemische reactie van het zuur in de appel dat inwerkt op de twee metalen en de stroom geleidt. Fel licht geeft de appel niet. Daarvoor heb je meerdere appels nodig die je met elkaar moet verbinden.

Alleen maar citroenen?

Heb je geen appels maar citroenen in huis? Lees dan dit blog waarin staat hoe je stroom maakt met citroenen.

  • Dit artikel delen: