Je smartphone veilig opladen? Zo doe je dat!

20 november 2017 2 minuten leestijd

Je smartphone opladen terwijl je slaapt? Niet zo verstandig als het lijkt… De batterij kan oververhit raken en met een beetje pech zelfs brand veroorzaken. Tips voor veilig opladen.

Het lijkt superlogisch. Jij gaat lekker slapen en hangt je telefoon aan de oplader. Als je in dromenland bent, heb je ‘m niet nodig en ’s morgens hebben jullie alle twee weer een volle batterij. Toch is het uren achter elkaar opladen van apparaten als smartphones niet zonder risico’s.

Risicomonitor

Uit de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparatuur. Dat kunnen allerlei apparaten zijn, maar volgens het Verbond vormen vooral smartphones een hoger risico. En dan met name wanneer je ze oplaadt op momenten dat je niet meteen kunt ingrijpen als er iets misgaat.

Je smartphone veilig opladen: jij in bed, stekker eruit

Wanneer een apparaat volledig is opgeladen en je de stekker er niet uittrekt, kan het overladen raken. En dat vergroot weer de kans op oververhitting. Het Verbond adviseert een apparaat van de stroom te halen als het helemaal is opgeladen. Omdat je dat ’s nacht meestal niet controleert, is het verstandig om oplaadbare apparaten ’s nacht gewoon niet op te laden. Vergt iets meer planning, maar is wel zo veilig. Een oplader waarmee niets wordt opgeladen, kun je trouwens ook het best uit het stopcontact halen.

Wees origineel

Er is nog iets waarmee je de kans op oververhitting of kortsluiting met oplaadbare apparatuur kunt verkleinen. Gebruik opladers van hetzelfde merk als het apparaat dat je wilt opladen. Spullen van prijsvechters of imitaties uit buitenlandse webshops zijn weliswaar goedkoper, maar vaak ook slechter van kwaliteit dan het origineel. Vooral wanneer je ze gebruikt in combinatie met wat oudere apparaten, kan dat vervelende situaties opleveren.

24.000 inleverpunten

Met de hierboven genoemde tips kun je je smartphone veilig opladen. Maar hoe ga je veilig om met de batterij van je telefoon als-ie echt helemaal op is? Lege batterijen en accu’s kun je kwijt bij een van de 24.000 inleverpunten die Nederland rijk is. Ook de batterij uit je smartphone.

Bijzonder batterijtje

Batterijen uit een smartphone vallen in de categorie ‘bijzondere batterijen’. Deze batterijen zijn op maat gemaakt voor een bepaald apparaat en vaak krachtiger dan ‘gewone’ batterijen voor huishoudelijk gebruik. Sommige bijzondere batterijen (bijvoorbeeld die uit je smartphone) kun je inleveren bij een van de 24.000 inleverpunten. Andere horen thuis bij de milieustraat van de gemeente. Check deze video voor meer informatie!

Veilig inleveren…

Bij bijzondere batterijen is het overigens van belang dat je de plus- en de minpool eerst even afplakt met een stukje tape voor je ze inlevert. Op die manier voorkom je kortsluiting. Wil je helemaal veilig te werk gaan, plak dan ook de polen af van knoopcelbatterijen en 9-volt-batterijen. Lekkende of verroeste batterijen kun je het best apart in een plastic zakje verpakken zonder andere batterijen erbij. Meer tips voor veilig inleveren vind je hier.

…en prijzen winnen!

Elke maand worden er maar liefst 103 prijzen verloot onder de deelnemers aan de actie Lever ze in en WIN! Lees er meer over en doe mee!

Lever ze in en WIN!

  • Dit artikel delen: