Lege batterijen inleveren

De eerste stap bij het recyclen van lege batterijen is het inleveren. Bij meer dan 24.000 winkels, doe-het-zelfzaken en basisscholen staan inzameltonnen en -dozen. Dat zijn de inleverpunten. Het zit zo: overal waar je batterijen koopt, kun je ze ook weer kwijt! Wel zo gemakkelijk.

Heb je een batterij die niet in de ton past? Bijvoorbeeld een accu uit je laptop of boormachine. Lever deze accu dan in bij de milieustraat.

Inzamelen volgens ADR

Is een inzamelton of -doos vol met lege batterijen? Dan haalt Stibat de ton of doos op. Zes vrachtwagens rijden elke dag in Nederland rond. Zij brengen alle lege batterijen naar ons sorteercentrum in Lelystad.

Wist je trouwens dat een lege batterij klein chemisch afval is? De vrachtwagens die de batterijen ophalen, moeten daarom aan allerlei regels voldoen. Dat heet ADR, de Europese wet- en regelgeving voor veilig transport van gevaarlijke stoffen over de weg. Al onze chauffeurs hebben een speciale ADR-opleiding gevolgd. En al onze vrachtwagens zijn speciaal voor ADR gemaakt. Zo vervoeren we de batterijen veilig en verantwoord.

Sorteren, een vak apart

Een knoopcel is een klein rond batterijtje in de vorm van een knoop. Een penlite is een langwerpige batterij. De ene gebruik je bijvoorbeeld voor je horloge en de ander voor je klok of game console. Ook zijn er grote batterijen. Bijvoorbeeld de accu uit je elektrische fiets of boormachine. Batterijen zien er niet alleen van buiten anders uit, maar zijn dat van binnen ook. Daarom worden batterijen altijd eerst gesorteerd. Dat doen mensen in ons sorteercentrum in Lelystad. Zij zien aan de buitenkant al welke batterij in welke bak hoort. Dat doen ze heel goed: 99 procent van de batterijen belandt in de goede bakken. Dat is belangrijk. Hoe beter wij sorteren, hoe gemakkelijker het recyclen is.

Lees meer over het recyclen.

Bekijk hier het gehele verhaal over inzamelen en recyclen in een overzichtelijke afbeelding.