Zo wek je stroom op tijdens het wandelen

20 juli 2017 < 1 minuten leestijd

Als alle wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse deze gadgets zouden gebruiken, hoeveel stroom zou dat dan wel niet opleveren?

Slimme schoen

Je smartphone opladen door ‘m in je schoen te pluggen? Het zou zomaar kunnen! Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Winsconsin-Madison maakten een schoen waarin de energie die lopen oplevert, wordt opgeslagen. Dat gebeurt met een mechanisme in de zool. Volgens de onderzoekers kan de schoen tot wel tien watt aan stroom opwekken. En dat is meer dan genoeg voor een smartphone; die heeft maar twee watt nodig. Je kunt er ook een wifi-hotspotkabel in doen, dan heb je al lopend altijd wifi binnen voet… euh handbereik.

Energie uit je knie

Iets minder flatteus dan de schoen, maar minstens zo effectief: de kniegenerator. Die bestaat uit twee beugels die je aan je onder- en bovenbeen vastmaakt. Daaraan vast zitten tandwielen, die bij elke kniebeweging een generator aandrijven. Zo wordt de beweging omgezet in energie. Een wandelsnelheid van 5,4 km per uur zorgt al voor acht tot veertien watt opgewekte stroom.

Alleen maar ademen

Voor deze manier van stroom opwekken hoef je heel weinig te doen, alleen maar ademhalen! Je hebt nog wel een speciale riem nodig, met een zogenaamd piëzo-elektrisch element erin, een soort omvormer. Hoe het werkt, is eigenlijk heel simpel. Als je in- en uitademt, groeit of slinkt je buikomvang. De riem vangt die druk op en zet het om in energie. Bij rust levert dat ruim een miliwatt stroom op, bij inspanning ruim twee. En dat is genoeg voor een muziekje van je mp3-speler tijdens de Vierdaagse.

Bron: Down to Earth magazine

  • Dit artikel delen: