Zo speel je (op) safe

11 januari 2018 2 minuten leestijd

Batterijen; je gebruikt ze vaker dan je denkt. Ook producten waarvan je het niet direct verwacht, kunnen batterijen of batterijtjes bevatten. Hoe gebruik én bewaar je ze veilig? (…in de Bewaar Box!)

Het was deze week veelvuldig in het nieuws; kinderartsen sloegen alarm over het mogelijke gevaar van knoopcelbatterijen voor kinderen. Zonder knoopcelbatterij geen zingende Bumba, maar óók geen afstandsbediening of fietslampjes. Want zonder er bij stil te staan, gebruiken we batterijen steeds vaker. Zo ga je er zorgvuldig mee om.

Waar zitten ze in?

De zogenoemde knoopcelbatterijen tref je vaak aan in kleine elektronica. Zo zitten de batterijtjes wellicht in de afstandsbediening van je tv, je fietslampjes en de muzikale wenskaart die je van je tante ontving. Maar ook in horloges, camera’s, led-theelichtjes, rekenmachines, autosleutels en achter het klepje van veel speelgoed schuilt vaak een plat, rond batterijtje. Net zoals de gewone batterij, is de knoopcel verweven geraakt in ons dagelijks leven: wist je dat we gemiddeld zo’n 113 batterijen in huis hebben? Ze zijn inmiddels zo gewoon dat we bijna niet meer merken dat ze er zijn.

Je eigen batterij-kennis eens testen?

Speel onze game ‘Zitten ze erin?’ en win mooie prijzen!

Naar de game

 

Veilig gebruiken en bewaren

Batterijen zijn niet gevaarlijk; zolang je ze zorgvuldig gebruikt en bewaart, is er niets aan de hand. Heb je kinderen? Zorg dat je weet in welke producten batterijen zitten en controleer bij speelgoed of ze er niet uitgehaald kunnen worden. Houdt andere producten zoveel mogelijk buiten bereik van kinderen: leg de afstandsbediening in de la van de salontafel en bewaar fietslampjes in de kast. Dat is meteen ook hét advies voor alle batterijen: laat ze niet rondslingeren. En verzamel ze netjes bij elkaar als ze leeg zijn.

De Batterij Bewaarbox!

Bewaar volle batterijen buiten het bereik van kinderen, op een droge plek met een temperatuur van 15 tot 17 graden; in de kelder bijvoorbeeld. Speciaal voor lege batterijen is er de Batterij Bewaarbox: een handig doosje waar je vijftig batterijen in kwijt kunt. Zo kom je ze niet meer tegen in de keukenla of de fruitschaal, maar bewaar je ze handig op één plek. Check hier hoe je aan zo’n Bewaarbox komt! Box vol? Lever de batterijen in bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Waar je ze koopt, kun je ze kwijt!

  • Dit artikel delen: