Zo groot is Europa’s grootste batterij

18 april 2017 < 1 minuten leestijd

Eneco en Mitsubishi werken aan de grootste batterij van Europa. Die kan evenveel stroom opslaan als ruim vijfduizend huishoudens nodig hebben.

De grootste batterij komt te staan in Noord-Duitsland, vlakbij de kust en de grens met Denemarken. Daar lopen stroomkabels van Duitse en Deense windmolenparken. Staat er veel wind, dan laadt de batterij zich daarmee vanzelf op en bewaart die energie.

Stabiel stroomaanbod door grootste batterij

De batterij heeft forse afmetingen: 70 bij 12 meter! Daardoor kan die maar liefst meer dan 50 megawattuur opslaan. Dat is ongeveer net zo veel energie als 5.300 huishoudens in Duitsland bij elkaar verbruiken. Op momenten dat er weinig wind staat, kan die stroom uit de batterij worden gebruikt. Zo wordt het stroomaanbod veel stabieler en ben je minder afhankelijk van de dagelijkse hoeveelheid wind.

Groot, groter, grootst!

Kan het nog groter? Ja, dat kan! Vorig jaar bouwde Tesla nog een megabatterij van 80 megawattuur. De grootste ter wereld staat in Japan: een van 300 megawattuur. China is momenteel trouwens bezig met een nog grotere, namelijk een batterij van 800 megawattuur!

Wil jij ook een batterij bouwen? Maak dan deze van bacteriën!

Bron: Volkskrant

  • Dit artikel delen: