Wie is er verantwoordelijk voor de inzameling van lege batterijen?

27 juni 2019 2 minuten leestijd

Stibat zamelt al 25 jaar lege batterijen en accu’s in. En met succes. Zo hebben we in 2018 ruim 4 miljoen kilogram lege batterijen ingezameld. Maar bij wie ligt nu eigenlijk de inzamelverantwoordelijkheid? In dit blog vertellen we je de ins & outs.

Stibat is de uitvoeringsorganisatie die zich bezighoudt met het inzamelen en recyclen van lege batterijen en accu’s in Nederland. De wettelijke verplichting ligt echter bij de producenten (fabrikanten en importeurs) van (producten met ingebouwde) batterijen. Dat noemen we de producentenverantwoordelijkheid Lees meer over de producenten-verantwoordelijkheid  .

Wat is het overheidsbesluit?

Op basis van het door de overheid genomen Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 Bekijk het overheidsbesluit   heeft iedere producent van (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s de wettelijke plicht en verantwoordelijkheid om afgedankte batterijen en accu’s in te zamelen en te recyclen. En daarbij horen meteen ook een aantal kerntaken:

  • De batterijen en accu’s die de producent op de markt brengt inzamelen;
  • Zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van inleverpunten;
  • Batterijen recyclen met de schoonste en best beschikbare verwerkingstechnieken;
  • Eindgebruikers voorlichten over het belang van gescheiden batterijen-inzameling.

Daarnaast moet het bedrijf zich registreren als producent én rapporteren aan de overheid wat het gewicht batterijen is dat men jaarlijks op de Nederlandse markt brengt. Als producent (van bijvoorbeeld kinderspeelgoed) is het een behoorlijke klus om individueel aan al deze wettelijke verplichtingen te voldoen. Stibat biedt hen een helpende hand.

Wat zijn de kerntaken?

Om aan alle wetten en regels te voldoen werd Stibat in 1995 opgericht door de producenten van batterijen en accu’s. Handig, want zo zorgt Stibat in Nederland sinds die tijd voor een efficiënte, veilige en milieuvriendelijke inzameling. Iedere nieuwe producent kan zo gebruik maken van onze collectieve oplossing om te voldoen aan de kerntaken.

Behalen inzamelpercentage

Ieder jaar is er een wettelijke doelstelling voor het inzamelen van batterijen. Tot 2016 was die doelstelling 25%, vanaf 2016 is deze verhoogd naar 45%. Via de inleverpunten van Stibat kwam het inzamelpercentage ingeleverde batterijen in 2018 uit op 47,4%, ruim boven de wettelijke doelstelling.

Landelijk dekkend inzamelnetwerk

Een goed inzamelnetwerk is belangrijk om de wettelijke inzameldoelstelling te behalen. In 25 jaar tijd heeft Stibat een inzamelnetwerk opgebouwd van ruim 25.000 inleverpunten. Minimaal één inleverpunt per tweeduizend inwoners in elke gemeente. Zo kan iedereen zonder al te veel moeite zijn lege batterijen inleveren bij bijvoorbeeld supermarkten, bouwmarkten, drogisterijen en andere winkels. Ofwel: Waar je ze koopt, kun je ze kwijt! Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt 

Behalen recyclingpercentage

Het grote doel is natuurlijk om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit de ingezamelde batterijen. Ook daar is een wettelijke doelstelling voor bepaald. Zo hebben we in 2018 78% lood teruggewonnen (doelstelling = 65%), 79% nikkel-cadmium (doelstelling = 75%) en 54% aan overige materialen (doelstelling = 50%). Naast de verwerking en recycling zorgt Stibat bovendien voor een schonere manier van inzamelen door bijvoorbeeld ook met elektrische vrachtwagens de ingezamelde batterijen op te halen.

Communicatie

Als laatste is er de plicht om eindgebruikers (consumenten) te informeren over het belang van gescheiden inzameling. Via onder andere radio, internet en diverse beurzen en evenementen bereikt Stibat het Nederlandse publiek. Op legebatterijen.nl informeert Stibat consumenten en basisscholen over de inleverpunten en het inzamel- en educatieprogramma. Daarnaast worden radio en social media ingezet om bekendheid te geven aan de inleverpunten en mensen te enthousiasmeren om batterijen en accu’s in te leveren met de ‘Lever ze in en win’ Maak ook kans op een reischeque van € 1.000,-  -actie.

Met deze initiatieven zorgt Stibat samen met alle producenten van (producten met ingebouwde) batterijen dat alle kerntaken efficiënt, veilig en milieuvriendelijk worden uitgevoerd en aan alle wettelijke verplichtingen wordt voldaan. Zo sparen we samen de wereld!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze initiatieven en acties.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

  • Dit artikel delen: