Wat weet jij over je (lege) batterij?

1 augustus 2018 2 minuten leestijd

Iedereen heeft ze in huis: batterijen. En dit zijn er meer dan je denkt! Uit recent onderzoek blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden zo’n 118 batterijen in bezit heeft. Dat zijn er 5 meer dan in 2015. Dit komt doordat we steeds meer batterijen gebruiken. Maar wat doe je met deze batterijen wanneer ze leeg zijn?

Waar vind ik al deze batterijen?

De batterijen die we in huis vinden zijn bijvoorbeeld AA of AAA batterijen, maar ook kleine knoopcelbatterijen. De meeste van deze batterijen, gemiddeld 81, zitten in huishoudapparatuur. Verder zitten er 10 in afgedankte apparatuur en hebben we gemiddeld 17 nieuwe en 11 lege batterijen los in huis liggen. Je vindt ze in veel apparaten zoals: fietslampjes, de afstandsbediening of de klok. Maar ook je mobiele telefoon, de rookmelder en speelgoed bevatten batterijen.

Lege batterijen op een veilige plek bewaren

Zijn je batterijen leeg? Bewaar ze dan op een vaste, veilige plek. Los van je volle batterijen. Niets is vervelender dan een ladekast vol met batterijen, waarvan je niet weet welke nog vol zitten en welke al leeg zijn. En volle batterijen inleveren is zonde! Daarnaast werkt je apparatuur niet optimaal wanneer je halfvolle en volle batterijen met elkaar combineert. Zorg dus altijd dat je verschillende batterijen gescheiden houdt. Bewaar je lege batterijen liever in een potje of Batterij Bewaarbox. Tip: houd onze winacties in de gaten en maak kans op zo’n handige Bewaarbox.

Veiligheid gaat voor alles

Maak batterijen nooit open. Ook niet wanneer ze leeg zijn. Een batterij is een klein chemisch fabriekje met stoffen die brandbaar kunnen zijn. Houd daarom lekkende batterijen ook nooit met blote handen vast. De lekkende vloeistof kan irritatie op de huid veroorzaken. Gebruik uit voorzorg altijd beschermende handschoenen. Ook is het verstandig om de plus- en minpolen van lege knoopcelbatterijen en 9-volt batterijen af te plakken met tape, wanneer je deze samen op één plek bewaart. Er kan namelijk altijd nog restspanning in de lege batterijen zitten. Door ze af te plakken, kan kortsluiting worden voorkomen.

Gooi lege batterijen nooit zomaar weg

Het klinkt simpel: lege batterijen lever je in bij een inleverpunt, zoals bijvoorbeeld in de supermarkt, bouwmarkt of drogisterij. Want: waar je ze koopt, kunt je ze kwijt! Toch worden lege batterijen ook nog wel eens in de vuilnisbak gegooid of nog erger: in de natuur. Dit is niet verstandig! Door je lege batterijen in te leveren, winnen we kostbare grondstoffen, zoals lood en nikkel, terug. Dit kunnen we weer hergebruiken in onze producten. Het materiaal uit lege batterijen wordt dus gerecycled en kun je zomaar terugvinden in bijvoorbeeld een fiets of zelfs in een kaasschaaf. Gooi je lege batterijen dus nooit zomaar weg, maar lever ze in bij een inleverpunt van Stibat. Weet je er geen te vinden? Via de locator Bekijk de inleverpunten bij jou in de buurt  vind je er snel eentje bij jou in de buurt.

Lever je lege batterijen in

Doe mee aan de actie ‘Lever ze in en WIN’ door je lege batterijen per 10 in een zakje mét een briefje met je gegevens erop in te leveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt en maak kans op mooie prijzen, zoals een reischeque t.w.v. €1000,-! Waar wacht je nog op?

Lever ze in en WIN!

  • Dit artikel delen: