Lege batterijen? Zo ga je er veilig mee om

4 mei 2018 2 minuten leestijd

Een batterijtje hier … en een batterijtje daar … We hebben gemiddeld zo’n 113 batterijen in huis. Waar je ze veilig bewaart én hoe je veilig met je (lege) batterijen omgaat voordat je ze inlevert? Dat lees je hier.

Batterijen zijn kleine, chemische fabriekjes. Er kan altijd nog restspanning in zitten, ook wanneer ze leeg zijn of je ze niet meer in je apparatuur gebruikt. Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen, bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de polen van lege knoopcellen en 9-volt batterijen afplakt met tape of plakband. Deze batterijen zitten onder andere in horloges, gehoorapparaten, speelgoed en rookmelders.

Pas op met lekkende batterijen

Wanneer je batterijen al wat ouder zijn, is de kans op beschadiging of lekkage aanwezig. Dit is te herkennen aan de plakkerige, korrelige vloeistof wat uit de batterijen komt. Deze vloeistof kan irritatie opleveren wanneer het in contact komt met je huid, dus is het verstandig om ze niet zomaar met blote handen op te pakken.

Ontdek je een lekkende batterij in je apparatuur? Zorg er dan voor dat je ook het apparaat schoonmaakt nadat je de batterij eruit hebt gehaald. Dit kun je het beste doen met een borsteltje en azijn. Laat het goed drogen en er mag weer een nieuwe batterij in!

Berg je batterijen veilig op

Laat je lege batterijen nooit zomaar ergens liggen. Wanneer ze leeg én afgeplakt zijn, bewaar je ze op een veilige plek in huis. Knoopcelbatterijen zijn klein en glimmend, waardoor ze al snel de aandacht van kleine kinderen trekken. We raden daarom aan om lege batterijen altijd buiten het bereik van kinderen te houden. Bewaar je lege batterijen bijvoorbeeld in een glazen potje of Batterij Bewaarbox. 

Ook lege batterijen inleveren? 

Dat kan! Lege batterijen kun je inleveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Zo ben je veilig en milieubewust bezig. In totaal zijn er in ons land zo’n 24.000 locaties waar je batterijen kunt inleveren. Met de store locator vind je simpel en snel jouw dichtstbijzijnde inleverpunt!

Naar de store locator

 

Download deze onderstaande instructie en bewaar je lege batterijen veilig.  Download


  • Dit artikel delen: