Vier de Dag van de Duurzaamheid en gun je batterij een tweede leven!

10 oktober 2018 2 minuten leestijd

Een mooie dag om je lege batterijen in te leveren: de Dag van de Duurzaamheid. Vandaag vindt de 10e editie plaats. Op deze dag staan we extra stil bij een duurzaam Nederland. En daar hoort batterij-recycling ook bij. Hoe jij je steentje bijdraagt? Dat lees je hier.

 

Een duurzame wereld

In een duurzame wereld streven we ernaar dat mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Duurzaamheid kan betekenen dat we niet willen dat de aarde uitgeput raakt, we rekening houden met de behoeften van toekomstige generaties en dat er een evenwichtige welvaartsverdeling is tussen mensen wereldwijd. Om dit te realiseren, zijn we al druk bezig met de vermindering van CO2-uitstoot en eten we biologisch geproduceerd voedsel. Een andere bijdrage aan een duurzame wereld is het inleveren van lege batterijen. Want uit batterijen halen we ontzettend veel stoffen die bruikbaar zijn voor veel dingen die we dagelijks gebruiken. Denk aan een sieraad of zelfs een kaasschaaf!

Kostbare metalen

In Europa hebben we een metaal tekort. En laat dit nu net een stof zijn die we hard nodig hebben voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld windmolens. We maken gebruik van buitenlandse mijnen, maar deze raken uitgeput. Om toch metaal in te winnen is het belangrijk om je lege batterijen in te leveren. Batterijen en afgedankte apparaten, zoals een computer, iPad of smartphone zitten namelijk vol kostbare metalen! Deze voorraden aan extra metalen in onze directe omgeving noemen we ‘urban mine’.

Door de recycling van deze metalen, hoeven we minder grondstoffen te winnen uit de natuur, wat ervoor zorgt dat we minder energie verbruiken en de natuur niet uitgeput raakt. Want: nieuwe grondstoffen inwinnen kost meer dan energie recyclen. Nederland is koploper in Europa als het gaat om urban mining. Daar zijn we trots op en dit willen we graag zo houden. Daarom hopen we dat ook jij je lege batterijen gaat of blijft inleveren. Dit kan gemakkelijk bij een inleverpunt bij jou in de buurt.

Recycleproces

De recycle-stoffen die we winnen uit lege batterijen zijn onder andere: nikkel, lood, zink en mangaan. Deze metalen gebruiken we opnieuw in bijvoorbeeld fietsen of brilmonturen, maar dus ook in windmolens en zonnecellen. Behoorlijk duurzaam! Bekijk hier hoe dit proces in zijn werk gaat.

Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda, een onafhankelijke stichting die Nederland sneller duurzaam wil maken. Dit moeten we met elkaar doen. Door te laten zien dat er duizenden duurzaamheidsinitiatieven zijn, wil de organisatie iedereen aanmoedigen om ook een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld en de duurzaamheidsbeweging vergroten. Ook Stibat deelt deze visie en heeft maar één missie: zoveel mogelijk lege batterijen inzamelen en recyclen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid, maar altijd. Zo beschermen we de natuur voor nu en voor de generaties na ons.

En dat niet alleen: met het inleveren van lege batterijen maak je ook nog eens kans op mooie prijzen. Bekijk onze ‘Lever ze in en WIN!’ Lees hier meer over de 'Lever ze in en WIN! actie   actie voor meer informatie.

Waar wacht je nog op? Doe mee op deze duurzame dag en gun je lege batterij een tweede leven. Lever ze in!

Ook je lege batterijen inleveren?

Dat kan! Lege batterijen kun je inleveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Zo ben je veilig en milieubewust bezig. In totaal zijn er in ons land zo’n 24.000+ locaties waar je batterijen kunt inleveren. Met de store locator vind je simpel en snel jouw dichtstbijzijnde inleverpunt!

Naar de store locator

  • Dit artikel delen: