Veilig spelen en opbergen

5 december 2018 2 minuten leestijd

Wist je dat een gemiddeld huishouden 118 batterijen in huis heeft, waarvan 9 batterijen in speelgoed? Bij een gezin met kinderen is dit aantal zelfs nog hoger. In welk speelgoed je ze precies tegenkomt én hoe je losse batterijen op een veilige manier opbergt, lees je hier.

Een pratende Nijntje, een kinderstofzuiger, een zingende beer of theepot, een babytelefoon of een kleurrijk keyboard; tal van speelgoed waar je kleintje uren zoet mee is, werkt op batterijen. Ze zorgen ervoor dat het speelgoed tot leven komt en dat Nijntje roept, de stofzuiger bromt en de beer aanstekelijke liedjes zingt. Zelfs voor het kleinste lichteffect is een batterijtje nodig.

Verantwoord gebruiken

Kort gezegd is in al het speelgoed met elektronische onderdelen minimaal één batterij te vinden. Batterijen zijn niet gevaarlijk; zolang je ze zorgvuldig gebruikt en bewaart, is er niets aan de hand. Speelgoed in Europa moet bovendien aan strenge richtlijnen voldoen. Batterijen in speelgoed moeten verstopt zijn achter een klepje dat alleen door een volwassene, met een schroevendraaier of muntstuk kan worden geopend. Heb je speelgoed met batterijen in huis? Controleer dan altijd even of ze er niet uitgehaald kunnen worden of zorg ervoor dat kinderen het klepje niet kunnen openen.

Kinderen en knoopcelbatterijen

Vooral de knoopcelbatterij wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in elektronisch speelgoed. Je vindt ze bijvoorbeeld in kinderhorloges, maar ook in een brandweerauto met licht en geluid of een Barbie met twinkelend haar. Een knoopcel is een klein, rond en plat batterijtje ter grootte van een knoop dat, vanwege zijn vorm, voor kinderen gemakkelijk te verwarren is met een snoepje. Het doorslikken van een knoopcelbatterij kan vervelende gevolgen hebben. Ook veel afstandsbedieningen, voor peuters dankbaar speelgoed, bevatten knoopcelbatterijen. Wees hier dus extra alert op.

Zorgvuldig opbergen

Het belangrijkste advies? Laat batterijen niet rondslingeren. Vooral kinderen tussen 1 en 3 jaar vinden batterijen reuze interessant. Bewaar volle batterijen buiten het bereik van kinderen, op een droge plek met een temperatuur van zo’n 16 graden. Speciaal voor lege batterijen is er de Batterij Bewaarbox: een handig doosje waar je vijftig batterijen in kwijt kunt. Zo kom je ze niet meer tegen in de keukenla of de fruitschaal, maar bewaar je ze handig op één plek. Box vol? Lever de batterijen in bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Bij veilig omgaan met batterijen hoort immers óók verantwoord inleveren.

Batterij Bewaarbox scoren?

Met de Batterij Bewaarbox bewaar je jouw batterijen veilig en op één centrale plek in huis. Je kunt een Batterij Bewaarbox scoren via onze webshop of bij deze winkelcentra.

Naar de webshop

  • Dit artikel delen: