Veel kinderen fietsen zonder licht door lege batterijen

5 november 2020 2 minuten leestijd

De winter komt er weer aan, de klok is verzet en dus worden de dagen korter en de nachten langer. Dat betekent minder zonlicht en een grote kans dat je ‘s ochtends of ‘s avonds door het donker moet fietsen. Goed zichtbaar zijn als fietser is een must, dus hoog tijd voor de juiste fietsverlichting!

Te weinig fietsverlichting

Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen fietst zonder licht in het donker. En hun ouders doen het niet zoveel beter: één op de vijf heeft hun fietsverlichting niet voor elkaar. Dat blijkt uit cijfers van ANWB, die een onderzoek hebben uitgevoerd onder ruim 3.000 ouders en kinderen.

Minder kans op een botsing

Door te fietsen met licht ben je beter zichtbaar. De kans op een aanrijding neemt zelfs met 20% (!) af als je goede fietsverlichting hebt. Sommige mensen vergeten simpelweg hun licht aan te zetten. Maar de belangrijkste reden is dat zij vergeten om de batterijen van hun fietsverlichting te vervangen – en daar natuurlijk pas op de fiets achter komen.

Zijn de batterijen van jouw fietsverlichting leeg? Je hoeft niet direct nieuwe lampjes te kopen. Je kunt heel simpel de batterijen vervangen. Hoe je dat doet lees je in het blog dat we eerder schreven: Batterij van je fietslamp leeg? Doe de grote wisseltruc!

Eisen aan fietsverlichting

Goede fietsverlichting maakt het rijden in het donker een stuk veiliger. Maar wat is nu goede fietsverlichting en welke eisen worden daaraan gesteld? Kort door de bocht zouden we kunnen zeggen: wit of geel licht voor, rood licht achter. Daarbij komt dat je licht niet mag knipperen, maar recht vooruit of recht achteruit moet schijnen. Ook reflectie op de achterkant van je fiets en op de trappers en wielen of banden is verplicht. Voor de uitgebreide eisen surf je naar deze pagina van de Rijksoverheid.

ANWB Fietsverlichtingsactie: AAN in het donker

Om te stimuleren dat zowel kinderen als hun ouders zorgen voor goede fietsverlichting, organiseert ANWB de jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Met deze campagne wil ANWB wijzen op het belang van goede fietsverlichting en zo deelnemen aan het verkeer veiliger maken. Dus, ga AAN in het donker, doe je licht aan en kom veilig weer thuis! #zetjelichtaan #anwb

Gebruik een Batterij Bewaarbox

Heb je de lege batterijen in je fietslampjes vervangen door volle? Bewaar de lege batterijen dan in een Batterij Bewaarbox en lever ze daarna in bij een van de ruim 25.000 inleverpunten van Stibat. Je koopt een Batterij Bewaarbox voor slechts € 2,- plus verzendkosten in onze webshop.

Naar webshop

  • Dit artikel delen: