Raap jij batterijen op van de straat?

31 mei 2019 2 minuten leestijd

Je staat er vaak niet eens bij stil, maar er zitten tegenwoordig in heel veel producten batterijen. En soms zijn ze zo klein dat je ze bijna niet ziet zoals je fietslampje, schoenen met lichtjes, je sleutelhanger, of een zingende verjaardagskaart. Maar je kan ze niet achteloos weggooien wanneer ze het niet meer doen.

Voor al deze kleine en soms onzichtbare toepassingen wordt bijna altijd gebruik gemaakt van knoopcelbatterijen. Kleine zilveren batterijtjes herkenbaar aan hun ronde vorm. Vaak zijn de batterijen onzichtbaar weggewerkt in het product. Daardoor vergeten we soms dat de batterijen er in zitten. En zo belanden ze soms in de prullenbak of op straat. Reuze interessant voor kleine kinderen of bijvoorbeeld een vogel. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Raap ze dus altijd op als je ze tegenkomt.

Zit er een batterij in?

Bedenk voordat je iets weggooit of er nog batterijen in kunnen zitten. Stel jezelf de vraag: maakt het geluid, geeft het licht of kan het bewegen? Is het antwoord ja én er zit geen snoer aan dan weet je dat er nog batterijen in zitten. In veel gevallen kun je ze makkelijk verwijderen door het openmaken van een klepje. Soms heb je hiervoor een kleine kruiskopschroevendraaier nodig, zoals bij veel speelgoed het geval is.

Afplakken en verpakken van batterijen

Afgedankte batterijen en accu’s zijn nooit helemaal leeg. Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen, bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de polen van lege knoopcellen en 9-volt batterijen afplakt met tape of plakband. Lekkende, beschadigde of verroeste batterijen kun je het beste apart verpakken in een plastic zakje of huishoudfolie zonder andere batterijen erbij. Zo lever je je lege batterijen op een verantwoorde manier in.

Stibat inleverpunt of milieustraat?

Stibat heeft ruim 25.000 inleverpunten Bekijk de inleverpunten bij jou in de buurt  in Nederland waar je jouw lege batterijen kunt inleveren, zoals bij de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Maar niet alle batterijen en accu’s mogen bij deze inleverpunten worden ingeleverd.

Kleine én grote huis-, tuin- en keukenbatterijen die door de opening van het inzamelmiddel passen, mogen worden ingeleverd bij een inleverpunt van Stibat. Echter, batterijen en accu’s uit industrieel of professioneel gebruik die niet door de opening van het inzamelmiddel passen moeten worden ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente. Download onderstaande infographic voor een volledig overzicht.

Veilig inzamelen

Om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat, moet er verantwoord worden omgegaan met batterijen en accu’s. Bekijk de infographic om te zien hoe je batterijen op de juiste manier inlevert.

Download infographic

  • Dit artikel delen: