Nationale Recycleweek 2021: waar laat ik de batterijen?

13 oktober 2021 2 minuten leestijd

Tijdens deze jaarlijks terugkerende actieweek wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van het gescheiden inleveren van afgedankte elektrische apparaten. Dit jaar vindt de Nationale Recycleweek plaats van van 11 tot en met 17 oktober.

 

Op naar de milieustraat

Mensen kunnen hun oude apparaten inleveren bij een milieustraat in hun eigen gemeente. Denk hierbij aan grote apparaten zoals een koelkast of computer, maar ook aan kleinere huis-tuin-en-keukenapparaten, lampen en zelfs zonnepanelen. Het inleveren van afgedankte apparaten is belangrijk omdat we de waardevolle materialen in die apparaten kunnen hergebruiken, oftewel recyclen. Veel afgedankte apparaten en lampen eindigen nu nog bij het normale afval, en dat is zonde. Maar gelukkig zijn we op de goede weg: vorig jaar is er al ruim 166 miljoen kilo aan apparaten en lampen gerecycled!

Wat doe ik met overgebleven batterijen uit de apparaten?

Wanneer je op zoek gaat naar oude elektronische apparaten om in te leveren, zullen daar ongetwijfeld ook de nodige batterijen inzitten. Maar wat moet je doen met deze batterijen?

Als je een oud apparaat gevonden hebt, is het slim om te kijken of je ergens een batterijklepje kunt vinden. Mocht je deze gevonden hebben en je komt geen lekkende batterij tegen, dan kun je deze batterijen alvast apart leggen. Mocht je wel een lekkende batterij tegenkomen, lees dan hier wat je moet doen.

Als je geen batterijklepje kunt vinden, dan heb je waarschijnlijk een apparaat met een ingebouwde batterij gevonden. Dit soort apparaten kun je – met de batterij erin – naar de milieustraat of naar een inleverpunt voor elektrische apparaten brengen.

Aan de slag!

Nu je weet wat de Nationale Recyleweek is en wat je met de apparaten en batterijen moet doen, is het tijd voor actie! Om je te helpen hebben we alvast een handig stappenplan voor je gemaakt:

  • Stap 1: Zoek in en om het huis naar apparaten en lampen die je niet meer gebruikt. Op zolder, in de schuur en in alle lades en kastjes!
  • Stap 2: Kijk op elk apparaat of je een batterijklepje kunt vinden. Zo ja, maak het klepje open, haal de batterijen eruit (als ze niet lekken) en stop ze in een zakje. Lekken de batterijen wel? Lees hier wat je moet doen.
  • Stap 3: Zoek een Stibat-inleverpunt bij jou in de buurt en lever je batterijen in. Zie hiervoor: Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen?
  • Stap 4: Lever je oude apparaten en lampen in bij de milieustraat in je gemeente of zoek een Wecycle inleverpunt bij jou in de buurt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Nationale Recycleweek 2021? Er zijn ook leuke winacties!

Bekijk de actiepagina van Wecycle

  • Dit artikel delen: