Nationale Recycleweek 2020: wat doe ik met de batterijen?

12 oktober 2020 2 minuten leestijd

Het is weer recycleweek! Tijd om al je oude, ongebruikte apparaten en lampen bij elkaar te zoeken en in te leveren. Maar wat moet je eigenlijk doen met de batterijen die in de apparaten zitten? Dat lees je hier.

Wat is de Nationale Recycleweek?

Elk jaar organiseren gemeenten, producenten en winkeliers de Nationale Recycleweek om mensen te stimuleren elektronische en elektrische apparaten die niet meer gebruikt worden in te leveren. Niet alleen tijdens Nationale Recycleweek, maar gedurende het hele jaar. Dit jaar vindt de Nationale Recycleweek plaats van van 12 tot en met 18 oktober.

Tijdens de Nationale Recycleweek kunnen mensen hun oude apparaten inleveren bij een milieustraat in hun eigen gemeente. Er kunnen allerlei spullen ingeleverd worden die iets met elektriciteit te maken hebben: denk bijvoorbeeld aan grote apparaten zoals een koelkast of computer, maar ook aan kleinere huis-tuin-en-keukenapparaten, lampen en zelfs zonnepanelen!

Het inleveren van afgedankte apparaten is belangrijk omdat we de waardevolle materialen in die apparaten kunnen hergebruiken, oftewel recyclen. Veel afgedankte apparaten en lampen eindigen nu nog bij het normale afval, en dat is zonde. Maar gelukkig zijn we op de goede weg: vorig jaar is er al ruim 166 miljoen kilo aan apparaten en lampen gerecycled!

Wat doe ik met overgebleven batterijen uit de apparaten?

Wanneer je op zoek gaat naar oude elektronische apparaten om in te leveren, zullen daar ongetwijfeld ook de nodige batterijen inzitten. Maar wat moet je doen met deze batterijen?

Als je een oud apparaat gevonden hebt, is het slim om te kijken of je ergens een batterijklepje kunt vinden. Mocht je deze gevonden hebben en je komt geen lekkende batterij tegen, dan kun je deze batterijen alvast in een zakje stoppen. Mocht je wel een lekkende batterij tegenkomen, lees dan hier wat je moet doen.

Als je geen batterijklepje kunt vinden, dan heb je waarschijnlijk een apparaat met een ingebouwde batterij gevonden. Dit soort apparaten kun je – met de batterij erin – naar de milieustraat of naar een inleverpunt voor elektrische apparaten brengen.

Aan de slag!

Nu je weet wat de Nationale Recyleweek is en wat je met de apparaten en batterijen moet doen, is het tijd voor actie! Om je te helpen hebben we alvast een handig stappenplan voor je gemaakt:

  • Stap 1: Zoek in en om het huis naar apparaten en lampen die je niet meer gebruikt. Op zolder, in de schuur en in alle lades en kastjes!
  • Stap 2: Kijk op elk apparaat of je een batterijklepje kunt vinden. Zo ja, maak het klepje open, haal de batterijen eruit (als ze niet lekken) en stop ze in een zakje. Lekken de batterijen wel? Lees hier wat je moet doen.
  • Stap 3: Zoek een Stibat-inleverpunt bij jou in de buurt en lever je batterijen in. Zie hiervoor: Hoe herken je een inleverpunt voor lege batterijen?
  • Stap 4: Lever je oude apparaten en lampen in bij de milieustraat in je gemeente of zoek een Wecycle inleverpunt bij jou in de buurt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Nationale Recycleweek 2020? Bezoek de website van Heel Holland Recyclet.

Ga naar Heel Holland Recyclet

  • Dit artikel delen: