Mijn fietsaccu wordt warm tijdens het opladen. Is dat gevaarlijk?

28 december 2020 2 minuten leestijd

Zo, je hebt een heerlijke fietstocht achter de rug. Je zet je elektrische fiets in de schuur en haalt de accu van je fiets. Tijd om hem op te laden. Natuurlijk blijf je tijdens het laden in de buurt. Dat is het veiligst. Het valt je op dat je fietsaccu warm wordt als hij in de lader zit. Hoe zit dat? Hoort dat of is het gevaarlijk als je fietsaccu warm wordt tijdens het opladen?

Elke oplader wordt warm

Voel eens aan de oplader van je laptop of je boormachine. Die voelt vast een beetje warm aan. Tenminste, als je je apparaat aan het opladen bent. Dat komt door de stroom die door de oplader loopt. Elke oplader wordt warm tijdens het opladen, dus je fietsaccu ook. Dat is heel normaal. Alleen: een te warme fietsaccu is wel gevaarlijk. Maar wanneer is warm té warm? Als richtlijn kun je aanhouden dat je de fietsaccu met je blote hand moet kunnen aanraken. Kan dat niet, omdat hij te heet aanvoelt? Dan is er iets mis met je accu.

Let op als je accu té heet is

Wat is er mis als je accu te heet aanvoelt? Meestal is hij versleten en aan vervanging toe. Een fietsaccu heeft geen oneindig leven. Hij gaat gemiddeld vijf jaar mee, afhankelijk van de soort accu. Ook kan een accucel kapot zijn, bijvoorbeeld door een val. Een fietsaccu bestaat uit een hele hoop accucellen, geschakeld in een serie. En dat is ook meteen het gevaarlijke. In al die accucellen zitten metalen, zoals koper, mangaan en lithium. Als die metalen op elkaar reageren, ontstaat er een grote kracht. Groot genoeg om je fietsmotor te laten draaien. Maar ook groot genoeg om kortsluiting of brand te veroorzaken als er iets mis is.

Je fietsaccu veilig opladen

Kortsluiting of brand ontstaat natuurlijk niet zomaar. Elke fietsaccu is voor gebruik uitgebreid getest. Je kunt je fietsaccu dus rustig opladen. Het is alleen belangrijk om dat zo veilig mogelijk te doen. Zorg in de eerste plaats voor een goede oplaadplek. Leg je accu vrij neer, zodat hij zijn warmte kwijt kan. Niet te dicht bij de kachel, niet in de volle zon en uit de buurt van kussens en anders brandbare materialen. Kamertemperatuur is ideaal. En hang voor de zekerheid een rookmelder op. Meer weten? Check deze veiligheidstips voor je fietsaccu.

Te warme fietsaccu: wat nu?

Merk je dat je fietsaccu te heet wordt tijdens het opladen? Dan kun je er helaas van uitgaan dat hij kapot is. Aarzel geen moment. Haal de accu uit het stopcontact en leg hem in een emmer met droog zand. Let op, gebruik géén water om de accu af te blussen. Een fietsaccu kan niet tegen hitte, maar net zomin tegen water. De accu zet je met emmer en al buiten neer op een droge plek. En dan? Wat doe je met een kapotte fietsaccu? Die lever je natuurlijk in! Bij een fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat of bij de milieustraat van je gemeente.

Waarom je fietsaccu inleveren?

Dan recyclen we de kostbare materialen. Dus je spaart de wereld en ziet je accu terug als kraan of brilmontuur. Groen bezig!

Bekijk recycleproces

 

  • Dit artikel delen: