Maak je eigen modderbatterij

21 maart 2021 2 minuten leestijd

Balen als het weer eens regent? Nergens voor nodig. Het zorgt namelijk voor modder: het hoofdingrediënt voor deze zelfgemaakte modderbatterij!

Een modderbatterij heeft natuurlijk modder nodig, maar wat nog meer?

  • Schaar
  • Schaaltje
  • Twee kleuren elektriciteitsdraden
  • Water
  • Carbondoek
  • Kabelstriptang
  • Multimeter (die meet stroom)
  • Veiligheidsbril

Modderbatterij door beestjes

Allereerst goed om te weten: in modder zit al stroom. Er leven namelijk allerlei bacteriën in, kleine beestjes. Die halen net als wij adem, alleen ademen ze geen zuurstof in maar metalen zoals ijzer. Halen de beestjes adem, dan komt er energie vrij: stroom. Het is dus geen zaak om stroom te máken, maar om het uit de modder te halen. Dat doe je met het carbondoek. Dat is gemaakt van koolstof en dat geleidt stroom. Via de draden komt de stroom in het carbondoek terecht. Daar leven de bacteriën gewoon verder.

Knippen en strippen

Je kunt niet zomaar een stekker in de grond stoppen. Wat je wel moet doen, na het opzetten van je veiligheidsbril? Het carbondoek nat maken en in twee gelijke stukken knippen. Zorg er hierbij voor dat het doek groter is dan het schaaltje, zodat je het twee keer kunt dubbelvouwen. Knip dan twee elektriciteitsdraden. Ook weer in gelijke stukken, ongeveer net zolang als het stuk van je elleboog tot je vingertoppen. Met de kabelstriptang strip je ze vervolgens. Van beide aan de ene kant 1 cm en aan de andere kant 5 cm. Wees voorzichtig en vraag een volwassene om hulp!

Modderstapelen

Weef vervolgens de draden door de carbondoeken. Zo maak je je eigen plus- en minelektrode. Nu is het tijd voor het vieze werk. De modder! Doe een beetje in een schaaltje, ongeveer een laagje van 1 cm, en druk het aan. Leg hierop één elektrode en zorg dat het goed contact maakt met de modder. Vul hierna de rest van het schaaltje met modder en leg de andere elektrode erop.

Even geduld

Nu heb je je eigen batterij! Het duurt trouwens wel een paar dagen voordat er genoeg bacteriën zijn ‘opgezogen’ in het carbondoek om voor stroom te zorgen. Met de multimeter kun je precies meten wanneer dat is! Zin om intussen meer te knutselen? Hier lees je hoe je stroom maakt met appels!

Bron: Instructables

  • Dit artikel delen: