Komen mijn ingeleverde batterijen in de derde wereld terecht?

18 juli 2019 < 1 minuten leestijd

We krijgen regelmatig de vraag waar alle ingeleverde batterijen belanden en wat er vervolgens mee gebeurt. Ook zijn er veel mensen die zich zorgen maken of lege batterijen in ontwikkelingslanden terechtkomen. Daar kunnen we gelukkig snel en duidelijk antwoord op geven. Wanneer je lege batterijen inlevert via een inleverpunt van Stibat, weet je namelijk zeker dat ze níet in de derde wereld belanden.

Helaas zijn er veel consumenten die denken dat ingeleverde batterijen in ontwikkelingslanden terechtkomen. Daar zouden kinderen zelfs batterijen met hamers openmaken om giftige stoffen eruit te halen. Gelukkig kunnen we dat direct naar het land der fabelen verwijzen. Stibat werkt uitsluitend met gecertificeerde Europese recycling partijen, zodat we in alle gevallen weten wat er met ingeleverde batterijen gebeurt. We nemen je graag even mee in ons recycleproces. 

Inzamelproces

Verantwoord inzamelen en recyclen begint natuurlijk bij jou. Wanneer jij je lege batterijen naar een van onze ruim 25.000 inleverpunten Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt  brengt, dan krijg je van ons de garantie dat ze op de juiste plek belanden.

Die reis begint bij de winkels, bouwmarkten en basisscholen waar we onze inzamelmeubel, -zuil of -doos hebben staan. Vervolgens brengen wij ze naar ons ons sorteercentrum in Lelystad, waar ze zorgvuldig gescheiden worden. Dat is precisiewerk, want batterijen zijn van binnen en van buiten allemaal anders. Verschillende batterijen hebben verschillende chemische samenstellingen, dus onze mensen gaan zeer nauwkeurig te werk.

Vanuit Lelystad vertrekken de gesorteerde batterijen vervolgens naar diverse recyclers Bekijk ook ons filmpje over het recycleproces  in Europa. Daar worden ze verpulverd en in een vacuümoven van 850 graden gestopt. Grondstoffen zoals staal, lood en zink worden bij dat proces teruggewonnen, zodat we er nieuwe producten van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een fiets, pan of kaasschaaf. Zo krijgen ingeleverde lege batterijen een tweede leven!

Blijven inzamelen

Jammer genoeg worden batterijen soms gewoon in de prullenbak weggegooid in plaats van op de juiste plaats ingeleverd. In dat geval komen de batterijen in het huisvuil terecht en heeft Stibat geen invloed wat er met deze batterijen gebeurt. Stibat werkt hard om dat te voorkomen, door veel voorlichting te geven over onze inleverpunten en het proces van recycling. 

Veilig inzamelen

Wil je weten hoe je batterijen op de juiste manier inlevert? Lees dan onze inleverinstructies en download de infographic.

Naar inleverinstructies

  • Dit artikel delen: