Waarom werken veel keukenspullen niet op batterijen?

16 februari 2017 < 1 minuten leestijd

Steeds meer apparaten in huis werken op batterijen. Alleen de keuken is een grote uitzondering. Waterkoker, koffiezetapparaat, broodrooster, blender – ze hebben allemaal een snoer. Waarom? Drie redenen.

1. Keukenapparaten gebruiken veel energie

Veel keukenapparaten hebben warmte nodig, bijvoorbeeld om koffie te zetten of water te koken. Warmte kost veel energie, waardoor we de batterijen of accu om de haverklap zouden moeten opladen of vervangen.

2. Voor batterijen zijn grondstoffen nodig

Een batterij is een ‘extra verpakking’ voor stroom, waarvoor allerlei grondstoffen nodig zijn. Ook al kunnen we batterijen goed recyclen, het maken ervan kost wel geld. Als we stroom direct uit het stopcontact halen, besparen we dus grondstoffen en zijn we goedkoper uit.

3. Keukenapparaten gebruik je vaak op dezelfde plek

Het grootste voordeel van apparaten met een batterij is dat ze draagbaar zijn. Voor een mobiele telefoon of laptop die je op allerlei plekken gebruikt, is dat superhandig. Maar keukenspullen gebruik je bijna altijd op dezelfde plek. Een batterij is dan eigenlijk niet nodig. Voor de waterkoker is een ideale middenweg gevonden: opwarmen gebeurt via de voet aan het stopcontact, maar de waterkan zelf is draadloos!

 

  • Dit artikel delen: