Je telefoon draadloos opladen: de toekomst?

28 december 2021 2 minuten leestijd

Heb je al een docking pad voor het opladen van je telefoon? Op dit laadstation hoef je je telefoon alleen maar neer te leggen en tadaa: hij laadt op. Zonder irritante snoertjes die snel stukgaan. Superhandig dus, dat draadloos opladen. Maar hoe werkt het eigenlijk? En is het een blijvende ontwikkeling waar we in de toekomst nog meer van gaan zien?

Zo werkt draadloos opladen

Je telefoon draadloos opladen is eenvoudig, maar er zit een slimme techniek achter. Ten eerste heb je wel een stopcontact nodig, voor het oplaadstation. In dit station zit een speciale spoel die met de stroom uit het stopcontact een elektromagnetisch veld opwekt. Dit veld maakt het draadloos opladen mogelijk. In je telefoon zit namelijk ook een spoel. Die pikt het elektromagnetische veld op, maakt er weer stroom van en stuurt die naar je batterij. Het opladen is begonnen! Iets minder efficiënt dan met een snoertje, maar het werkt heel goed.

Hoe nieuw is de techniek?

Draadloos opladen is niet nieuw. Je kent de techniek misschien al wel van je elektrische tandenborstel. En in 2012 kwam Nokia er voor het eerst mee voor de serie Lumia-telefoons. Maar de laatste tijd lijkt draadloos opladen alom vertegenwoordigd. Bijna elke nieuwe telefoon heeft een ingebouwde functie voor draadloos opladen, net als smartwatches en tablets. En ook in openbare ruimte zien we steeds meer draadloze laadoplossingen. Denk aan luchthavens, universiteitsgebouwen en koffieketens.

Lees ook: Je telefoon opladen met een powerbank: tips & tricks

Toekomstige ontwikkelingen

Natuurlijk hebben we geen glazen bol. Maar de verwachting is dat er in de toekomst meer openbare laadpunten bijkomen, bijvoorbeeld in hotelkamers, vliegtuigen en wachtruimtes. Voor thuis werken wetenschappers aan andere oplossingen. Misschien heb je dan geen apart laadstation meer nodig, maar is je hele bureaublad één groot draadloos laadpunt. Of je muur. En kun je dan ook draadloos opladen op afstand. Dat zou handig zijn! Want het is nu best een nadeel dat je telefoon stopt met opladen als je hem van het laadstation haalt.

Nodig voor draadloos opladen

Terug naar nu. Wat heb je precies nodig als je je telefoon draadloos wilt opladen? Geen oplader met een snoertje dus, dat is duidelijk. Maar wel een telefoon die draadloos opladen ondersteunt én een laadstation dat werkt volgens de Qi-technologie? Qi? Qi is een Chinese term die staat voor energie en dé standaard voor het draadloos opladen van je telefoon. Dus zie je het Qi symbool op je laadstation staan? Dan kun je er zowel je iPhone als je Android-toestel mee opladen. Geen gedoe met verkeerde USB-aansluitingen meer dus!

Meer weten over je telefoon opladen?

Of je je telefoon nu draadloos oplaadt of niet: zorg dat je weet wat je doet! In je telefoon zit namelijk een krachtige lithium-ionbatterij waar je slim en veilig mee om moet gaan.

Alles over je telefoon opladen

  • Dit artikel delen: