Is het slecht om je telefoon de hele nacht op te laden? Het antwoord!

17 september 2020 2 minuten leestijd

De hele nacht je telefoon aan de lader laten liggen: de een zegt dat het hartstikke slecht is voor je batterij, terwijl de ander zegt dat het niks uitmaakt. Maar wat is nu waar?

Soorten batterijen

Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven, moeten we eerst kijken naar het sóórt batterij dat in je telefoon zit. De meest voorkomende batterijen zijn alkaline en lithiumbatterijen. Lithiumbatterijen gaan over het algemeen zeven keer langer mee dan alkaline batterijen. Daarom zitten in smartphones altijd lithiumbatterijen, en nog specifieker: lithium-ionbatterijen. Dit zijn batterijen die niet alleen langer meegaan, maar ook weer opgeladen kunnen worden. En dat is wel zo handig als het om je telefoon gaat!

Lang opladen schadelijk?

Vroeger was het schadelijk om telefoonbatterijen te lang op te laden. Telefoons hadden toen nikkel-cadmium-batterijen. Bij het lang opladen van deze batterijen ontstond er ‘overcapaciteit’ en ging de batterij uiteindelijk minder lang mee. Ook kon je de batterij van je telefoon het beste hélemaal leeg laten lopen, voordat je ‘m weer oplaadde. Als je je telefoon niet volledig oplaadde kon je batterij zelfs ‘lui’ worden (ja, echt): doordat je niet de volledige oplaadcapaciteit van de batterij benutte, dacht de batterij dat zijn maximale oplaadcapaciteit lager was.

Batterijen van nu

Maar hoe zit het dan met de batterijen van nu? Om te beginnen hoef je de batterij niet eerst helemaal leeg te laten lopen voordat je ‘m oplaadt en is het juist slim als je hem niet tot 100% oplaadt. Verder is het met de batterijen in de moderne smartphones niet meer schadelijk om ze langere tijd op te laden, ook niet als dat de hele nacht is. Klinkt tegenstrijdig, maar veel huidige telefoons maken gebruik van slimme technologie die weet wanneer de batterij vol is, waarna de stroomtoevoer wordt afgesloten. ‘Oke, opgelost!’ hoor ik je denken. Nou, niet echt…

Loop geen risico

Ondanks dat het niet slecht is voor de batterij zelf om deze de hele nacht op te laden, kan het wel voor vervelende problemen zorgen. Zo is het niet van de buitenkant zichtbaar of jouw telefoon gebruik maakt van de slimme technologie die de stroomtoevoer afsluit als de batterij vol raakt. Ook kan je telefoon erg warm worden: misschien heb je dit weleens gemerkt als je je smartphone in de zon hebt laten liggen. Daarnaast bestaat er in het geval van een verkeerde oplader, een kapotte oplader, of een kapotte batterij het gevaar op kortsluiting met mogelijk brand tot gevolg.

Vier tips voor veilig opladen

Om je telefoon toch veilig op te kunnen laden hebben we vier belangrijke tips voor je:

Tip 1: Neem het zekere voor het onzekere en laad je telefoon niet ‘s nachts op. Doe dit bijvoorbeeld een uurtje voor je gaat slapen. Je kunt namelijk niet altijd zien wat voor batterij er in je telefoon zit, hoe warm je telefoon is, of wanneer je batterij of oplader kapot is.

Tip 2: Gebruik altijd de originele lader voor het opladen van je telefoon. Gebruik bij voorkeur ook geen snellader, want deze gebruikt een hoger voltage waardoor de temperatuur van de batterij kan oplopen.

Tip 3: Zorg dat je je telefoon oplaadt in een koele omgeving (en dus bijvoorbeeld niet in de zon).

Tip 4: Haal hoesjes weg en zorg dat de telefoon kan ‘ademen’. Leg de telefoon niet op, onder of tussen andere objecten, zoals je kussen.

Eindelijk heb je het antwoord!

Je telefoon de hele nacht aan de lader leggen is dus niet slecht voor je batterij, maar overdag opladen kan vervelende situaties voorkomen. Wil je meer weten over het veilig en verantwoord omgaan met batterijen? Lees onze tips.

Bekijk tips

  • Dit artikel delen: