Hoeveel Stibat-vrachtwagens halen de lege batterijen op?

30 mei 2017 < 1 minuten leestijd

Je levert je lege batterijen in bij een inleverpunt van Stibat. Maar dan? Wie haalt ze op en hoe vaak?

Dagelijks rijden er zes vrachtwagens van Stibat rond door heel Nederland. Hun routes worden wekelijks bepaald en hangen onder andere af van de voorspelling die onze computer doet over het inlevergedrag van een winkel. Daarnaast krijgen we regelmatig meldingen van winkeliers over volle inzamelmeubels-, zuilen of -dozen. Die zijn dan sneller vol geraakt dan verwacht. In die gevallen gaan we er zo snel mogelijk op af!

6 vrachtwagens, 24.000 adressen

Samen gaan de wagens langs bij meer dan 24.000 winkels, doe-het-zelfzaken en basisscholen. Dat zijn er veel, maar niet voor niks: waar je ze koopt, kun je ze namelijk ook kwijt! De opgehaalde batterijen brengen de chauffeurs naar ons sorteercentrum in Lelystad.

Volgens de wet op weg

Omdat lege batterijen tot klein chemisch afval behoren, mogen onze vrachtwagens en chauffeurs er niet zomaar mee rondrijden. Ze moeten voldoen aan de ADR, de Europese wet- en regelgeving voor veilig transport voor gevaarlijke stoffen over de weg. De vrachtwagens zijn hierop aangepast en de chauffeurs hebben een speciale ADR-opleiding gevolgd. Het vervoer van de batterijen gebeurt dus veilig en verantwoord.

Batterijproces

Benieuwd naar het hele proces van inleveren tot recyclen? Deze afbeelding laat het je in een oogopslag zien.

  • Dit artikel delen: