Hoeveel kilometers maak je met een fietsaccu?

25 juli 2017 < 1 minuten leestijd

Lekker met de elektrische fiets eropuit deze zomer? Leuk, maar hoever kom je eigenlijk op een fietsaccu?

Een lege accu is natuurlijk net zo vervelend als een lekke band: je komt niet verder. Daarom is het handig van tevoren uit te rekenen hoever je komt met een volle accu. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde, maar is afhankelijk van factoren als windkracht en gewicht.

Simpele rekensom

Uit onderzoeken blijkt dat een accu met 100 wattuur (die levert dus 100 watt vermogen in een uur) goed is voor 12 tot 14 kilometer fietsen. Dit wetende, is het uitrekenen heel simpel. Heb jij een fietsaccu met 300 wattuur? Dan haalt je fiets – met flinke ondersteuning van de motor – 35 tot 40 kilometer. Dat noemen ze de actieradius. Doe je meer zelf en gebruik je de motor dus minder? Dan kan die actieradius wel de 90 kilometer halen.

Weerstand, weer en gewicht

Let op: deze afstanden zijn nog steeds afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de bandenspanning. Hoe minder spanning in de banden, hoe hoger de weerstand en hoe harder de accu moet werken om je vooruit te krijgen. Zorg daarom voor minimaal vier bar. Ook bij harde wind moet de accu meer energie leveren om dezelfde snelheid te bereiken. Hetzelfde geldt voor het gewicht van de bestuurder: hoe hoger die is, hoe meer energie van de accu het kost. Daarnaast kan koud weer de actieradius verminderen, tot wel 50%! Laten we daar hopelijk in de zomer geen last van hebben.

Fietsaccu’s onderhouden en inleveren

Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je fietsaccu zo lang mogelijk meegaat? In dit blog lees je drie handige tips! En als je wil weten waar je je oude fietsaccu weer kunt inleveren, moet je hier zijn.

Bron: Fietsersbond

  • Dit artikel delen: