Hoera! We kunnen lithium winnen uit zonne-energie!

20 juni 2017 < 1 minuten leestijd

Het belangrijkste batterij-ingrediënt lithium winnen uit zonne-energie? Argentijn Ernesto Julio Calvo vond uit dat het kan en won er dik verdiend de Bright Minds Challenge mee.

Calvo bedacht dit idee toen Tesla bekendmaakte zogenaamde powerwalls te gaan ontwikkelen. Dat zijn enorme batterijen die zonne-energie kunnen opslaan. Voor die batterijen zijn grote hoeveelheden lithium nodig. Om de natuur hier niet mee op te zadelen, onderzocht de Argentijn of dat ook anders kon. Hij kwam uiteindelijk met een schonere én snellere methode die werkt op zonne-energie.

Lithium is onmisbaar

De uitvinding van Calvo is zeer welkom. Batterijen − en daarmee ook lithium − worden in de toekomst steeds belangrijker. Niet zozeer omdat er steeds meer elektrische apparaten bij komen, maar dus vanwege de opkomst van wind- en zonne-energie. Omdat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, moeten we extra energie opslaan in batterijen, zoals Tesla wil met de Powerwall. Willen we ooit overgaan op 100 procent duurzame energieopwekking, dan zijn die − en lithium − dus onmisbaar.

Bijzonder metaal

Lithium is een bijzonder metaal, vertelden we je al eerder in een blog. Lees daarom meteen Vier dingen die je nog niet wist over lithium.

  • Dit artikel delen: