Hoe help je het milieu als je lege batterijen inlevert?

19 januari 2017 < 1 minuten leestijd

Lege batterijen inleveren is goed voor het milieu, dat wist je al. Maar waaróm eigenlijk? Dat leggen we hieronder uit.

In lege batterijen zitten stoffen die we kunnen recyclen, zoals nikkel, lood, zink en mangaan. Deze metalen kunnen we opnieuw gebruiken in bijvoorbeeld fietsen of brilmonturen, maar ook in windmolens en zonnecellen.

Metaaltekort

Voor de ontwikkeling van windmolens en zonnecellen zijn enorme hoeveelheden metaal nodig, maar in Europa is een metaaltekort. Mijnen hebben we namelijk niet, en buitenlandse mijnen raken uitgeput.

Urban mine

We hebben misschien geen échte mijn, maar stiekem is er meer metaal in onze omgeving aanwezig dan je denkt. Verstopt in ons afval: afgedankte computers, koelkasten, iPad’s, elektrische auto’s, smartphones. In één kilo smartphones zit meer goud dan in een kilo gouderts. Die voorraad aan metalen in onze directe omgeving noemen we de ‘urban mine’. Om die mijn aan te boren, is wel jouw hulp nodig. Het inleveren van lege batterijen en afgedankte elektrische apparaten bij inleverpunten is hier een belangrijk onderdeel van!

Minder energie

Als we met ‘urban mining’ die metalen verzamelen en recyclen, hoeven we minder nieuwe (schaarse!) grondstoffen te winnen uit de natuur. Het winnen van nieuwe stoffen kost meer energie dan recyclen. Met urban mining besparen we dus energie én zorgen we dat de natuur niet uitgeput raakt. Zo beschermen we de natuur voor de generaties na ons.

Batterijen en telefoon inleveren

Nederland is een van de koplopers in Europa op het gebied van urban mining. Help mee en lever jouw lege batterijen in bij jou in de buurt. En wist je dat je oude telefoon ook goud waard is? Lees hier meer.

  • Dit artikel delen: