Heerlijk opladen in de zomer

10 juli 2019 2 minuten leestijd

Je batterijtje lekker opladen in de zomer. Genieten van het zonnetje en even helemaal niks. Lekker op vakantie, naar het strand, op de fiets of in de bergen. Helemaal zoals jij dat wil. Maar vergeet je niet je batterijen?

Ook in de zomer maken we veel gebruik van apparaten met batterijen. Op het heetst van de dag afkoelen met je mini-ventilator of genieten van je muziek op het strand. En wat dacht je van de hete zomernacht: die vervelende mug die je nachtrust verpest. Met een elektrische vliegenmepper naast je luchtbed ben je goed bewapend. (Mits de batterijen niet leeg zijn). En moet je ‘s nachts toch nog even gebruik maken van het campingsanitair, dan is een volle zaklamp handig zodat jij weer in je eigen tentje terecht komt.

Hoe maak je zo lang mogelijk gebruik van je batterijen? Hieronder volgen enkele tips.

1) Lekker lang genieten (van je batterijen)

Het best bewaar je batterijen op kamertemperatuur: dat is tussen de 18˚C en 20˚C. Veel kouder is niet goed, want bij te lage temperaturen gaat er spanning verloren waardoor je batterij minder lang meegaat. En hitte dan? (Extreem) hoge temperaturen verminderen de prestaties van je batterijen. Er kan zich een kristallijne structuur aan de buitenzijde van de batterij vormen wat betekent dat de batterij lekt. En dat wil je voorkomen! Dit geldt ook voor de accu in je smartphone of laptop. Laat deze nooit in de volle zon liggen want dat kan schadelijk zijn voor de accu. 

2) Welke batterij gebruik ik waarvoor?

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende varianten zijn alkaline en lithium Lees ook: alkaline of lithium, dit zijn de verschillen  . Het verschil? Lithiumbatterijen hebben de hoogste energiedichtheid (op de lithium-ion-polymeer-accu na) en een hoog vermogen met een lange levensduur. Ze gaan hierdoor gemiddeld zes keer langer mee dan de traditionele alkalinebatterij en zijn vooral geschikt voor het zwaardere werk zoals een zaklantaarn of ghettoblaster. Het ‘nadeel’ is dat ze duurder zijn. Alkaline batterijen zijn voordeliger en geschikt voor een afstandbediening van de airco of sfeerverlichting.

3) Houd je aan de batterij-instructies van het apparaat

Bekijk altijd goed welke maat en soort batterijen je het beste kunt gebruiken volgens de fabrikant van het apparaat. Over het algemeen is het geen goed idee om verschillende type batterijen te combineren. Doe je dit wel, dan nemen de gezamenlijke prestaties van de batterijen af. Dit komt doordat ze een andere chemische samenstelling kunnen hebben. Zonde, want dan functioneert het apparaat niet of minder goed dan het eigenlijk kan. Ook batterijen mixen die niet dezelfde laadtoestand hebben, is geen goed plan. Wanneer de minst volle helemaal leeg is, wordt hij door de andere omgekeerd geladen en loopt hij sneller leeg. Kortom: vervang een setje altijd in één keer en gebruik hetzelfde type batterijen.

Lever ze in en WIN!

Zijn je batterijen op? Stop 10 lege batterijen in een zakje met een briefje met je naam, je telefoonnummer, adres en e-mailadres en lever ze in Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt  bij 1 van de ruim 25.000 inleverpunten in Nederland. En misschien win jij wel een reischeque van € 1.000,-. Dan kan je meteen de volgende reisbestemming uitzoeken zoals meneer Van Dalen uit Schoonebeek.

 

Waar wacht je nog op?

Doe mee aan de actie ‘Lever ze in en WIN!’. Klik op de button voor alle informatie.

Lever ze in en WIN!

  • Dit artikel delen: