5 groene voornemens voor een duurzaam 2020

16 december 2019 2 minuten leestijd

Elk jaar hebben we ze weer: goede voornemens. Van minder eten tot meer bewegen en meer aandacht voor onze vrienden en familie. Een nieuw jaar, een nieuwe start. Maar steeds populairder is het om ook groéne voornemens te hebben.

Voornemens om bij te dragen aan een beter milieu, voor nu en voor later:

1. Batterijen inleveren

Een Nederlands huishouden heeft gemiddeld 118 batterijen in huis. Neem bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Daar bevinden zich gemiddeld 81 batterijen. Denk aan de huistelefoon, melkopschuimer, wekker, brandmelder of de keukenweegschaal. Kijk goed in welke apparaten lege batterijen zitten. Met onze handige thuisteller spoor je ze allemaal op. Vergeet ook de afgedankte apparaten op zolder, in de kelder of achterin de kast niet. Uit ons batterij-onderzoek blijkt dat je hierin ook nog zo’n tien batterijen kunt vinden. Precies het aantal dat je minimaal nodig hebt om mee te doen met onze Lever ze in en WIN!-actie.

2. Minder spullen kopen

Sla eens een nieuw model smartphone over of  leen je gereedschap in de buurt of van familie. Want op het eerste gezicht lijkt het redelijk onschuldig, maar de aankoop van nieuwe spullen drukt zwaar op het milieu. Immers: al die spullen zitten in plastic (of andere verpakkingen) en moeten vervoerd worden. Elektronica vormt de grootste boosdoener, vanwege de grote hoeveelheid (verborgen) uitstoot van broeikasgassen. Niet alleen het productieproces, de verpakking en het transport zijn het stoutste jongetje van de klas, ook de gebruikte materialen zijn vaak weinig duurzaam.

3. Vleesvrije dagen

Het is geen onbekende: minder vlees eten draagt bij aan een beter milieu. Niet alleen heeft jouw toekomstige hamburger veel ruimte nodig om te groeien, ook voor het voer (op basis van soja) vragen we veel van Moeder Aarde. Daarnaast is er voor het productieproces van vlees ontzettend veel water nodig. Nog niet toe aan volledig vegetarisch eten? Probeer dan een paar vleesvrije dagen per week, dat scheelt al enorm. Meevaller: vegetarische burgers (en andere vleesvervangers) worden steeds lekkerder. Ook de uitstoot is bij vleesvervangers een stuk minder hoog.

4. Minder ‘nieuwe’ kleding

De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Ten opzichte van bijna 20 jaar geleden kopen we 60% meer kleding en gooien we het 2x zo snel weg (Bron McKinsey&Company). Ook het aantal collecties van de grote kledingmerken is geëxplodeerd. Lag het gemiddelde in 2000 nog op 2, inmiddels zijn dat 5 collecties per jaar.
Bizar natuurlijk, maar het is allemaal bedoeld om de consument in de winkel te krijgen. Maar ook hier kan je wat aan doen: organiseer een kledingruil-feestje of bezoek de populairder wordende vintage shops. En wil je dubbel zo goed doen, zoek dan een reshare shop van het Leger des Heils in jouw buurt.

5. Bewuster reizen

Natuurlijk is fietsen de groenste optie van alle vervoersmiddelen. Maar voor de meeste afstanden is het wel lekker om een motortje te gebruiken. Dan is de bus of trein een duurzame oplossing. Vliegen lijkt de grootste vervuiler. Uit onderzoek blijkt dat alleen vliegen tot 700 km schadelijker is dan in je eentje in de auto zitten. Dus mocht je toch met de auto willen, zorg dan dat je (leen-)auto vol zit. Reuze gezellig met apps als BlaBlaCar of SnappCar. (Bron: www.eco-reizen.nl)

  • Dit artikel delen: