Fietsaccu’s krijgen tweede leven

7 februari 2017 < 1 minuten leestijd

In Nederland zijn meer fietsen dan mensen. Steeds meer daarvan zijn elektrisch. Wat gebeurt er eigenlijk met de fietsaccu’s als ze op zijn?

Elektrisch fietsen is populair! In Nederland rijden al zo’n 2-3 miljoen e-bikes over de paden. Daardoor zijn er ook steeds meer fietsaccu’s in omloop. Deze moeten we, net als andere batterijen, netjes inzamelen en recyclen aan het eind van hun levensduur. Dit doet Stibat samen met fietshandelaars.

Fietsaccu’s inzamelen

Wat doe je als je fietsaccu het begeeft? Terug naar de winkel natuurlijk! Omdat dit de meest logische plek is voor het inzamelen van afgedankte fietsaccu’s, staan in alle fietswinkels inzamelmeubels. Stibat haalt volle meubels op, brengt ze naar het sorteercentrum en maakt ze klaar voor recycling. Precies zoals bij andere batterijen.

Fietsaccu’s recyclen

En dan? Dan brengen we de accu’s naar speciale recyclebedrijven. De meeste accu’s van elektrische fietsen zijn lithium-ion-batterijen. Uit deze batterijen kunnen we veel waardevolle grondstoffen halen die we opnieuw kunnen gebruiken. Zoals staal, zink, nikkel en lood. Wat we daar allemaal van kunnen maken lees je hier.

PS: wist je dat lithium ook heel bijzondere eigenschappen heeft?

  • Dit artikel delen: