Feit of fabel: lege batterijen apart inzamelen is juist slecht voor het milieu

15 juni 2017 < 1 minuten leestijd

Is het apart inleveren van lege batterijen eigenlijk wel beter voor het milieu? Twee redenen waarom het antwoord hierop ‘ja’ is.

  1. Je laat de natuur met rust

Metalen als kwik en lood worden in veel producten gebruikt. Voor zonnecellen en windmolens bijvoorbeeld. Om deze schaarse stoffen uit de natuur te halen, breng je die flink wat schade aan. Sterker nog, buitenlandse mijnen raken al uitgeput. Bovendien is daar veel energie voor nodig. Dus waarom zou je, als die stoffen ook gewoon uit lege batterijen te halen zijn? Dan laat je de natuur met rust en bespaar je energie. Beter voor het milieu dus!

Natuurlijk, het recyclen van lege batterijen kost geld. Maar om dit proces duidelijk in kaart te brengen, gebruikt Stibat de Ecotest-methode. Die laat zien of het zo kostenbesparend en efficiënt mogelijk gebeurt.

  1. Er komen geen schadelijke stoffen vrij

De metalen die in batterijen zitten zijn schadelijk voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat die niet bij het normale afval of zelfs in de natuur terechtkomen. Mensen, dieren en planten kunnen er ziek van worden. Die kleine moeite om je lege batterijen apart in te leveren lijkt dan grote noodzaak toch?

Benieuwd wat er met je lege batterijen gebeurt nadat je ze hebt ingeleverd? Kijk dan dit filmpje:

 

Zelf kun je ook nog een slaatje slaan uit het inleveren van lege batterijen. Je kunt een reischeque of Rode Pluim winnen! Lees hier hoe.

  • Dit artikel delen: