Feit of fabel: lege batterijen apart inleveren kost meer dan het oplevert

25 mei 2017 < 1 minuten leestijd

Lege batterijen recyclen kost geld. Maar kost het ook echt meer dan dat het gescheiden inleveren van lege batterijen opbrengt? Hieronder het antwoord.

Oké, echt met cijfers op de proppen komen, kunnen we helaas niet. Maar uitleg geven over het recycleproces en het nut ervan wel. Alle ingeleverde lege batterijen gaan na het sorteercentrum in Lelystad naar verschillende recyclers in Europa. Daar worden batterijen verpulverd en gaan ze in een oven van 850 graden Celsius. Op die manier worden grondstoffen teruggewonnen uit de batterijen en maken we er bijvoorbeeld nieuwe kaasschaven van.

Ecotest-methode

Dit proces kost natuurlijk geld. Om het hele proces van recyclen in kaart te brengen, gebruikt Stibat de Ecotest-methode. Die geeft aan op welke manier je het meest efficiënt, grondstofbesparend en kostenbesparend te werk gaat. Maar recyclen we niet, dan moeten we grondstoffen als mangaan en lood winnen uit de natuur en dat is ook niet gratis. Bovendien kost dat ook veel natuur en die laten we liever met rust.

Winstgevend voor de natuur

Conclusie: de vraag of lege batterijen apart inleveren nu meer of minder geld kost, is eigenlijk niet aan de orde. Duurzaam is het namelijk wel en daarmee winstgevend voor de natuur. Weten hoe je het milieu precies helpt door lege batterijen apart in te leveren? Lees dan dit blog.

  • Dit artikel delen: