Feit of fabel: batterijen komen altijd op een grote hoop terecht

21 februari 2017 < 1 minuten leestijd

Misschien heb je het wel eens gehoord óf zelf gedacht: batterijen komen niet in de recycling, maar gewoon op de afvalhoop terecht. Of zelfs in ontwikkelingslanden. Wat is hiervan waar?

Batterijen op de afvalhoop…?

Sommige mensen denken dat recyclen geen zin heeft, omdat al het afval toch op één hoop belandt. We kunnen je geruststellen: dit is een fabel. Batterijen die je naar een inleverpunt brengt, gaan allemaal naar ons landelijke sorteercentrum voor recycling.

…niet als je ze inlevert!

Wat géén fabel is: sommige mensen gooien batterijen in de gewone afvalbak, in plaats van ze in te leveren. Dan komen ze weleens verkeerd terecht. We doen ons best dit te voorkomen door voorlichting te geven over de inleverpunten.

Batterijen naar ontwikkelingslanden…?

Andere mensen denken dat ze naar het buitenland gaan. Hier zouden kinderen batterijen met hamers openmaken om giftige stoffen eruit te halen. Gelukkig is ook dit een fabel! Alle batterijen die we in Nederland inzamelen gaan alleen naar gespecialiseerde recyclebedrijven in Europa.

…wél hulp bij eigen recycling

Het is wél waar dat ontwikkelingslanden hun eigen afval niet altijd op een veilige manier recyclen. Stibat werkt samen met WorldLoop om Afrikaanse landen voor te lichten en te helpen bij veilige inzameling, sortering en recyling.

  • Dit artikel delen: