Feit of fabel: afval scheiden is onzin, want we betalen toch al voor ons afval

6 juli 2017 < 1 minuten leestijd

Een veelgehoorde vraag: waarom moeten we ons afval scheiden als we ook al afvalstoffenheffing betalen? Hieronder vind je het antwoord.

Elk jaar valt weer de envelop van de gemeente op de deurmat: een rekening voor de afvalstoffenheffing. Een flink bedrag dat je als huurder of huiseigenaar verplicht bent te betalen. Ook al heb je maar weinig afval. Het bedrag omvat de kosten voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

Afval scheiden voor je eigen bestwil

Dát je betaalt, is helaas geen reden om dan het afval maar niet meer te scheiden. Doe je dit namelijk niet, dan wordt de afvalverwerking complexer en nog kostbaarder, waardoor de jaarlijkse afvalstoffenheffing nog duurder zal worden. Het is dus voor je eigen bestwil én portemonnee. Scheid daarom ook altijd je lege batterijen van het andere huishoudelijk afval!

Beter voor het milieu

Je helpt ook het milieu door apart te scheiden, en lege batterijen in het bijzonder. Metaaltekorten voor de ontwikkeling van windmolens en zonnecellen worden zo opgelost. Bovendien hoeven we zo minder stoffen uit de natuur te winnen en kunnen we die daardoor lekker met rust laten. Doen dus, dat scheiden!

  • Dit artikel delen: