Fabel of niet: lege batterijen inleveren helpt het milieu niet

23 maart 2017 < 1 minuten leestijd

Lege batterijen apart inleveren. Nog niet iedereen doet het. Veel mensen denken dat dit maar een druppel op een gloeiende plaat is en het milieu er niets mee opschiet. Drie redenen waarom dát een fabel is.

  1. Lege batterijen inleveren? Je bent niet de enige!

‘Ik kan lege batterijen wel apart inleveren, maar als de rest het niet doet, heeft het toch geen zin.’ Dit argument is niks waard als je weet dat Nederlanders volop lege batterijen inleveren: jaarlijks komt er vanuit inleverpunten in winkels zo’n 1 miljoen kilo aan batterijen bij Stibat binnen! Scholen zorgen voor nog eens 113 duizend kilo extra.*

  1. Metalen zijn altijd waardevol

In batterijen zitten waardevolle stoffen die we goed kunnen hergebruiken, zoals kwik en lood. Hoe meer batterijen we met elkaar inzamelen, hoe minder we daarvan uit de natuur hoeven halen. Fijn dat we de natuur dus met rust kunnen laten en bovendien kost recyclen veel minder energie dan nieuwe stoffen winnen.

  1. Elke batterij telt

Elke batterij die in de natuur of de normale afvalbak terechtkomt, brengt schade aan. Dat komt door alle zware metalen die erin zitten. Die maken mensen, dieren en planten ziek. Elke batterij telt, dus het is belangrijk dat je lege batterijen inlevert bij een Stibat inleverpunt. Geen idee waar dat is? Met de locator vind je er snel eentje bij jou in de buurt.

Waar je niet alleen het milieu mee helpt, maar ook jezelf: je kunt prijzen winnen door lege batterijen in te leveren! Lees hier hoe.

* Resultaten uit Stibat Jaarverslag 2015

  • Dit artikel delen: