Europese primeur: opslagbatterij op waterstofbromide

27 juli 2017 < 1 minuten leestijd

Opslagbatterijen worden aan de lopende band ontwikkeld en worden steeds maar innovatiever. Hier is de volgende, rechtstreeks uit Nederland: de waterstofbromide flowbatterij!

De waterstofwat-batterij? Het is inderdaad een hele mond vol. Het betekent niet anders dan een batterij van waterstofbromide: broom (een scheikundig element dat voorkomt in zeewater), opgelost in water. Een natuurlijke samenstelling dus en veel goedkoper dan lithium, waar de meeste batterijen van worden gemaakt. Met de opslagbatterij kan overtallige zonne- en windenergie worden opgeslagen voor later gebruik.

Opslagbatterij met onderscheidend vermogen

Oké, eerlijk: dit is niet de eerste flowbatterij die bestaat. Maar wat deze batterij onderscheidt van andere flowbatterijen, is dat die aan de binnenkant het vermogen (kW) en de capaciteit (kWh) van de opgeslagen energie van elkaar scheidt. Alleen wanneer je de batterij aanlegt op spanning of ‘m ontlaadt, komen die twee in contact. Daardoor gaat deze batterij veel langer mee dan andere.

Emmeloord heeft de eer

Dit project is een initiatief van onder andere de start-up Elestor en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het is een vervolg op een eerdere pilot in Deventer, met een iets kleiner formaat van de flowbatterij. De bedoeling is om de grotere batterij in Emmeloord neer te zetten, op een plek waar in 2016 ruim 400 zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Vanaf het najaar in 2018 beginnen de tests met de flowbatterij.

Dubbele winst

Het gaat niet alleen winst opleveren voor de natuur, het heeft Elestor ook al de Jan Terlouw Ambition Award 2016 opgeleverd. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf met de meest veelbelovende innovatie op het gebied van energie en klimaat.

Wist je dat er ook opslagbatterijen van oude accu’s van elektrische auto’s worden gemaakt? Klik hier voor meer info!

  • Dit artikel delen: