Een batterijeninleveraar aan het woord: Esther uit Spaarndam

4 november 2021 < 1 minuten leestijd

‘Bij ons thuis gaan lege batterijen in een tomatenemmertje’, vertelt de 57-jarige Esther uit Spaarndam. We spreken haar aan bij één van de 26.000 inleverpunten van Stibat. Want wie zijn de mensen die bijdragen aan het jaarlijkse inzamelresultaat, wat is hun motivatie?

‘Dat emmertje staat bij ons thuis op een opvallende plek in de berging. Maar soms ben ik zélf het verzamelpunt’, zegt ze met een schuin lachje. ‘Dan krijg ik de batterijen gewoon in mijn handen geduwd door zoon en man’.

In het gezin van Esther worden niet heel veel batterijen gebruikt. ‘Wat we inzamelen, komt uit alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals de afstandsbediening en fietsverlichting’. Batterijen inleveren is een relatief nieuwe gewoonte voor Esther. ‘Mijn interesse werd een paar jaar geleden gewekt op het werk’, vertelt ze. ‘Tijdens een lunch hadden we het over afval scheiden en toen vertelde een collega over het recyclen van batterijen. Die wist te vertellen dat de herwonnen grondstoffen weer in nieuwe producten worden verwerkt. Dat was voor mij directe aanleiding om thuis een verzamelpunt te creëren; daar begint het.’

Esther geeft eerlijk toe dat ze wel een extra zetje kan gebruiken om herinnerd te worden aan het inleveren. ‘In de hal van ons bedrijfspand staat een inzamelbox en dat helpt wel. Daardoor denk ik er geregeld aan. De Stibat-inlevermeubels in de winkels vallen me nu vaker op. Een paar keer paar jaar doe ik de opbrengst van ons emmertje in een bakje die ik makkelijk in mijn tas kan meenemen naar het winkelcentrum.’ Afval scheiden wordt de laatste jaren steeds beter geregeld, vindt Esther. ‘Hier in Spaarndam kun je er ook niet omheen. Overal op straat zie je inleverpunten voor plastic, glas en restafval. Zelfs kranten worden opgehaald door een lokale ondernemer. Ik ben blij dat afval scheiden op deze manier heel toegankelijk en eenvoudig wordt gemaakt. Als samenleving verbruiken we steeds meer. Ik vind het een positieve beweging dat er een omslag is. We zijn ons bewuster van de meerwaarde van recycling.’

Wil je net als Esther lege batterijen gaan inzamelen thuis?

 Bekijk alvast welk Stibat-inleverpunt bij jou in de buurt is!

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: