Bijna wintertijd: doe de fietslampjes batterijen-check!

23 oktober 2017 2 minuten leestijd

Komend weekend gaat de wintertijd in. Dat betekent ‘s avonds vroeger donker. Fietslampjes aan dus! Heb jij ze al gecheckt? Lege batterijen die vervangen moeten worden, lever je natuurlijk in.

Sinds je in Nederland losse lampjes als fietsverlichting mag gebruiken – vanaf 1 november 2008 om precies te zijn – is de verkoop ervan door het dak gegaan. Niet heel vreemd: losse fietslampjes zijn goedkoop, overal te krijgen, makkelijk aan te brengen en snel te verwisselen.

Lege batterijen vervangen

Hoewel de verleiding soms misschien groot is om fietslampjes met lege batterijen maar meteen helemaal te vervangen, is het een duurzamere oplossing om er nieuwe batterijen in te doen. Vaak zijn dat knoopcellen, AA- of AAA-type batterijen.

Lege batterijen inleveren

Lege batterijen uit losse fietslampjes zijn zogenaamde ‘huishoudelijke batterijen’. Dat betekent dat je ze kunt inleveren op elke plek in Nederland waar batterijen of producten met batterijen worden verkocht. Waar je ze koopt, kun je ze kwijt! Hier lees je meer over welke batterijen je waar in kunt leveren.

Alle inleverpunten op een rij

In totaal zijn er in ons land zo’n 24.000 locaties waar je lege huishoudelijke batterijen kunt inleveren. Lees er meer over en check waar je jouw dichtstbijzijnde inleverpunt vindt!

Waar inleveren?


Fietslampjes: do’s en don’ts

Een brandend lampje alleen is trouwens niet genoeg om veilig de weg op te kunnen. Goede fietsverlichting voldoet ook nog aan een paar andere voorwaarden. Aan de voorkant moet je wit of geel licht hebben, achter is rood verplicht. De lampen moeten recht vooruit schijnen of recht achteruit. En – dat wist je misschien niet – ze mogen niet knipperen. Losse fietslampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets overheen hangen. De fietslampjes mogen wel vastzitten aan je jas of tas, maar niet aan je benen, armen of hoofd.

Veilig en voordelig

Behalve veilig, is het ook goed voor je portemonnee om optimaal verlicht op weg te gaan. Fietsen zonder trapper- en wielreflectie levert een boete op van 35 euro. Net als een ontbrekende reflector achterop. Geen goed voor- of achterlicht? Een bon van 55 euro. En dat knipperende lampje waar we het hierboven over hadden, ook dat kan je zomaar 55 euro kosten.

Opvallende acties

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk fietsers goed verlicht op pad gaan, is de ANWB dit najaar gestart met een speciale actie. In een aantal grote steden – o.a. Den Haag en Utrecht – worden op fietspaden pictogrammen gespoten die fietsers eraan herinneren hun licht aan te doen. En op 28 oktober organiseren de vijftien gemeenten in Vervoerregio Amsterdam samen met Politie, Team Alert, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en RAI Vereniging de eerste Landelijke dag van de fietsverlichting  

Verlichtingsadvies

Meer weten over goede fietslampjes, waar je ze kunt kopen en hoe je ze in conditie houdt? De mensen van de Fietsersbond vertellen je er alles over op hun site.

  • Dit artikel delen: