Deze mega-accu laadt 50 auto’s tegelijk op

3 augustus 2017 < 1 minuten leestijd

In Utrecht hoeven elektrische auto’s niet meer één voor één hun accu’s op te laden. Door een mega-accu van Tesla kunnen vijftig auto’s tegelijk aan de laadpaal.

Bij De Jaarbeurs in Utrecht staan al meerdere laadpalen. Maar tegelijk opladen ging niet; dan raakte het stroomnet overbelast. Bovendien raakte dat van slag als er meer zonne-energie werd gegenereerd dan er werd afgenomen. Een mega-accu van Tesla moet hier verandering in brengen. Die slaat alle stroom van zonnepanelen op en fungeert als buffer als niet alle energie wordt gebruikt. Dus ook als de zon niet schijnt, kunnen elektrische auto’s aan de laadpaal. Hiervoor werd eerder energie uit kolencentrales ingezet.

Mega-accu is niet te missen

Voor de mega-accu moet je nog eventjes wachten. Vanaf de herfst kunnen elektrische auto’s zich hiermee opladen. En hij is niet te missen: de accu is zo’n tien tot twintig vierkante meter groot. Nog meer goed nieuws is dat het systeem in de toekomst misschien zelfs energie kan leveren aan het stationsgebied en de huizen in omliggende wijken. Hiervoor wil De Jaarbeurs nog 25.000 vierkante meter zonnepanelen plaatsen.

Ook andersom

Wist je trouwens dat men van accu’s van oude elektrische auto’s ook weer een opslagbatterij kan maken? Dat lees je hier. Het zou helemaal mooi zijn als die batterij dan weer voor laadpalen kan worden gebruikt. Wie weet, in de toekomst!

  • Dit artikel delen: