Deze batterijen redden jouw leven!

15 augustus 2019 3 minuten leestijd

Even een cappuccinootje maken met een draadloze opschuimer is natuurlijk heerlijk. Je hebt het verdiend, dus geniet ervan. Maar toch: met deze handige gadget red je naast je humeur geen levens. Omdat er allerlei draadloze apparaten zijn die dat wél doen, sommen we er een paar voor je op. Eén ding hebben deze levensreddende apparaten gemeen: ze werken op batterijen. 

Lawinepieper - Stibat

Lawinepieper

Tijdens de wintersport off piste gaan is voor sommigen het ultieme avontuur. Even pionieren in de verse sneeuw. Maar met een bak verse sneeuw neemt de kans op lawinegevaar ook toe! Mocht je toch de daredevil willen uithangen en het risico opzoeken, neem dan een lawinepieper mee. Deze zendt bij een ongeval een noodsignaal uit en dat is maar goed ook, want in de eerste 15 minuten is je overlevingskans het grootst. Maar… zorg er dus wel even voor dat er opgeladen batterijen Het recycleproces stap voor stap uitgelegd  in zitten!

Pacemaker

Een pacemaker is een apparaatje dat het hartritme in de gaten houdt en, als dat nodig is, bijstuurt. Al in 1932 werd de eerste pacemaker in gebruik genomen. Het apparaat was toen nog zo groot dat het op een karretje vervoerd moest worden.Tegenwoordig zijn ze véél kleiner en hebben ze als energiebron een lithiumbatterij. De lithiumbatterij Lees ook: alkaline of lithium, dit zijn de verschillen  is tot vandaag de dag nog steeds de standaard voor alle pacemakers waarvan de batterij een levensduur heeft tussen de 5 en 10 jaar.

Rookmelder - Stibat

Rookmelder

What’s in a name? Het zal je niets verbazen, maar deze melders slaan aan als ze rook detecteren. Een veilig idee! Ga vooral voor een brandgasmelder, want die gaan af bij koolstofmonoxide, koolstofdioxidemoleculen én slecht functionerende CV ketels of geisers. De krachtbron is de huis, tuin en keuken batterij. Is de batterij bijna leeg, dan gaat het apparaat piepen zodat je de batterijen op tijd kunt vervangen.

Warmtecamera

Stel dat ergens geen rookmelders zijn en het pand staat in lichterlaaie, dan komt de brandweer je redden. En waar vuur is, is (dikke, verstikkende) rook. Deze rook zorgt voor slecht zicht. Met een warmtecamera die dankzij batterijen werkt op infraroodstraling, kan een brandweerman snel de juiste weg naar binnen én naar buiten vinden.

Reddingsdrone - Stibat

Reddingsdrone

Toekomstmuziek? Welnee. Vorig jaar werd voor kust van de Spaanse badplaats Sagunto een vrouw gered door een drone. De drone van de reddingsbrigade spoorde de afgedreven vrouw op en wierp een zwemvest af, waarna ze door een redder per jetski in veiligheid werd gebracht. Ook in Nederland en andere Europese landen zijn tests gaande om drones hiervoor in te zetten. En je raadt het al: drones kunnen de lucht niet in zonder opgeladen batterijen.

AED

De Automatische Externe Defibrillator, beter bekend als AED, wordt ingezet bij een hartstilstand. Gewapend met een volgeladen lithiumbatterij, genereert het apparaat een stroomstoot om het hart weer op gang te brengen. De huidige apparaten hebben een veiligheidsmechanisme dat er voor zorgt dat er geen schok vrij komt als dat niet nodig is. In 1965 werd de eerste draagbare defibrillator ontwikkeld die toen nog op autoaccu’s werkte en maar liefst 70 kg woog. De huidige generatie AED’s is met 4 kilo een stuk lichter en handiger in gebruik.

EVA - Stibat

EVA

Een BH die borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken, hoe mooi zou dat zijn? Julián Rios Cantú was 13 jaar toen zijn moeder voor de tweede keer werd gediagnosticeerd met borstkanker. Deze keer groeide haar tumor erg snel en heeft zij het ternauwernood overleefd. Sindsdien heeft Julián gewerkt aan zijn uitvinding om anderen dit leed te besparen.
EVA is gewapend met 200 biosensoren die de warmte, vorm en het gewicht van de borsten meten. De gegevens worden doorgestuurd naar de bijkomende app, die een melding geeft bij opvallende veranderingen. Vrouwen moeten de BH ongeveer anderhalf uur per week dragen. Dit product is nog in ontwikkeling, maar wij vinden EVA het vermelden zeker waard. Hopelijk kan de uitvinding van Julián snel vele levens redden!

Samen sparen we de wereld

Wil jij ook jouw steentje bijdrage aan het inzamelresultaat van 2019? Lever dan jouw lege batterijen in bij een inleverpunt van Stibat. Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt via onze store locator.

Naar de store locator

  • Dit artikel delen: