De grootste batterij ter wereld (en andere records!)

18 december 2017 2 minuten leestijd

Batterijen zijn er in allerlei soorten en maten. Van gigagroot tot microscopisch klein. Van peperduur tot bijna gratis. De leukste records op een (batte)rij!

De grootste batterij ter wereld is sinds eind november de mega-, mega-, megabatterij die Tesla bouwde in Australië. Dit lithium-ion ’Powerpack’ heeft het formaat van een American football-veld en is behalve de grootste, ook de krachtigste batterij ter wereld. Het gevaarte wordt gevoed door een windmolenpark en heeft genoeg vermogen om 30.000 huishoudens van stroom te voorzien.

De grootste batterij is ook de duurste

Aan zo’n enorm vermogen hangt ook een stevig prijskaartje. De grootste batterij heeft zo’n 50 miljoen dollar gekost. Leuk weetje: Tesla-eindbaas Elon Musk beloofde de batterij in 100 dagen te bouwen. Als dat niet lukte, zou hij de batterij gratis opleveren. Musk haalde z’n deadline.

En de goedkoopste?

We schreven er al eerder over: de bacteriebatterij. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een druppel vuil water, een stukje papier, een beetje nikkel en koolstofverf. Kosten: een paar cent per stuk. Da’s nog eens een koopje.

De kleinste?

Als we kijken naar batterijen die je zonder microscoop nog kunt zien, maakt het Japanse Panasonic de kleinste ‘normale’ cilindervormige batterij. Het speldvormige dwergje heeft een diameter van 3,5 millimeter en is 20 millimeter lang. Het batterijtje wordt onder meer gebruikt in ‘wearable devices’ (mini-computers die verwerkt zijn in kledingstukken en accessoires die op het lichaam worden gedragen). Nemen we knoopcellen onder de loep – die platte, ronde batterijen – dan heeft de kleinste een diameter van 5,8 mm en een dikte van slechts 1,25 mm.

Kan het nog kleiner?

Ja, het kan kleiner. Veel kleiner. Alleen hebben we het dan niet meer over batterijen die je even los in de winkel koopt. Onderzoekers van het Amerikaanse Center for Integrated Nanotechnologies slaagden erin een oplaadbaar lithium-batterijtje te maken dat tienduizenden keren kleiner is dan een standaard AAA-batterij. Afmetingen: 10 bij 100 nanometer. Voor wie niet helemaal thuis is in de nanometers: een mensenhaar is 7.000 keer dikker. Zijn minuscule formaat zorgt ervoor dat je met deze batterij eigenlijk álles van stroom kunt voorzien, hoe klein ook.

De oudste

In 1938 vond een Duitse archeoloog net buiten de Iraakse hoofdstad Bagdad een oude kruik van klei. Erin zaten een koperen cilinder en dun ijzeren staafje. De voorwerpen bleken zo’n 2.000 jaar oud te zijn. Wetenschappers ontdekten dat wanneer ze de kruiken vulden met een zure vloeistof, ze er stroom van 1,1 volt mee konden opwekken. Een echte oer-batterij dus!

De langst werkende

Sinds 1840 heeft de ‘Clarendon Bell’ in Oxford ongeveer 10 miljard keer geklonken. En dat allemaal op één enkele primitieve batterij die dus al ruim 175 jaar functioneert. Onderzoekers zouden de batterij dolgraag eens van dichtbij bekijken maar ze durven niet. Ze zijn bang dat wanneer ze de bel uit elkaar halen, ze onherstelbare schade aanrichten. Dan zou het definitief over en uit zijn met de Clarendon Bell. En dat wil natuurlijk niemand.

  • Dit artikel delen: