Batterijentips voor pakjesavond!

27 november 2017 2 minuten leestijd

Sint en Piet zijn weer in het land. Snoep, gezelligheid én cadeautjes! En daar zitten steeds vaker batterijen in. Hoe ga je daar veilig mee om en wat doe je met de lege batterijen? Tips van de batterijen-Piet!

Sinterklaas schenkt steeds vaker cadeautjes waar batterijen in zitten. Meestal is dat wel duidelijk. Als de goedheiligman een lichtzwaard aanschaft of een XL discobal, weet hij waar hij aan toe is. Maar soms zijn de batterijen zo verstopt dat je er nauwelijks bij stilstaat. Kleine lichteffecten in spelletjes, knorrende knuffels, speelgoedautosleutels die het geluid maken van een grommende Ferrari: allemaal dankzij batterijen.

Batterijen: hou het veilig

Zeker als het gaat om cadeaus voor echte kleintjes, is het goed om je te realiseren wat batterijen eigenlijk zijn: kleine chemische fabriekjes. En daarmee moet je voorzichtig omgaan. Zorg ervoor dat kinderen de batterijen niet kunnen inslikken of uit elkaar halen en hou ze weg bij kachel en open haard.

Verantwoord lege batterijen inleveren

Nog een paar batterijentips: bij veilig omgaan met batterijen hoort ook verantwoord inleveren. Veel batterijen die in speelgoed worden gebruikt, kun je kwijt bij een inleverpunt voor batterijen. Dan gaat het bijvoorbeeld om AA- en AAA-batterijen, knoopcellen (die kleine platte rondjes) en 9-volt-batterijen (blokvormig, met de plus- en de minpool naast elkaar bovenop). Plak voor de zekerheid de polen van knoopcellen en 9-volt-batterijen even af voor je ze inlevert. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat.

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

In totaal zijn er in ons land zo’n 24.000 locaties waar je batterijen kunt inleveren. Met de store locator vind je simpel en snel jouw dichtstbijzijnde inleverpunt!

Naar de store locator

Het zwaardere werk

Sommige batterijen zijn zo groot of afwijkend van chemische samenstelling dat ze bij de gemeentelijke milieustraat thuishoren. Hier lees en zie je er meer over. Het kan ook zo zijn dat de batterij zelf niet heel groot is, maar het speelgoed waar-ie inzit wel. Denk kinderraceauto of bijna-levensechte-pony-die-kan-hinniken. Ook in dat geval is de milieustraat de aangewezen bestemming.

Maximaal speelplezier

Maar eigenlijk hebben we de pret nu een beetje bedorven. Voordat je de batterijen inlevert, is er natuurlijk heel veel speelplezier mee beleefd! Dat speelplezier wordt maximaal als je de juiste batterij voor het juiste doel gebruikt.

Batterijentips: welke batterij in welk speelgoed?   

Oplaadbare batterijen en lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik zijn het meest geschikt voor speelgoed dat langdurig veel stroom gebruikt. Denk hierbij aan echte ‘batterijenslurpers’ als radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist geschikt voor speelgoed dat weinig of slechts af en toe stroom verbruikt. Zuinige types als elektronisch Zeeslag bijvoorbeeld. Veel speelplezier!

  • Dit artikel delen: