Batterijentips voor pakjesavond!

13 november 2020 2 minuten leestijd

Surprise, Sint en Piet zijn bijna weer in het land! Dit jaar natuurlijk een beetje anders, maar er is hoe dan ook ruimte voor snoep, gezelligheid én cadeautjes. En daar waar cadeautjes zijn, zijn vaak ook batterijen. Hoe ga je daar veilig mee om en wat doe je met lege batterijen? Tips van batterijen-Piet!

Sinterklaas schenkt vaak cadeautjes waar batterijen in zitten. Meestal is dat wel duidelijk: als de goedheiligman een lichtzwaard aanschaft of een XL discobal, weet hij waar hij aan toe is. Maar soms zijn de batterijen zo verstopt dat je er nauwelijks bij stilstaat. Kleine lichteffecten in spelletjes, knorrende knuffels, speelgoed autosleutels die het geluid maken van een grommende Ferrari: allemaal dankzij batterijen.

Grote gezinnen, meer batterijen

Een groot gezin heeft vaak ook meer batterijen. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft 118 batterijen in huis, maar dat gemiddelde ligt een stuk hoger bij huishoudens met kinderen. Hier zijn gemiddeld zelfs 133 batterijen in gebruik, en zitten er 18 in afgedankte apparatuur. Denk maar eens aan speelgoed dat niet meer gebruikt wordt.

Batterijen: houd het veilig

Omgaan met batterijen in speelgoed vereist een veilige aanpak. Zeker als het gaat om cadeaus voor echte kleintjes, is het goed om je te realiseren wat batterijen eigenlijk zijn: kleine chemische fabriekjes. Zorg ervoor dat kinderen de batterijen niet zelf uit speelgoed of andere apparaten kunnen halen om inslikken te voorkomen. En houd ze weg bij kachel en openhaard.

Verantwoord lege batterijen inleveren

Nog een paar batterijentips: bij veilig omgaan met batterijen hoort ook verantwoord inleveren. Veel batterijen die in speelgoed worden gebruikt, kun je kwijt bij een inleverpunt voor batterijen. Dan gaat het bijvoorbeeld om AA- en AAA-batterijen, knoopcellen (kleine platte rondjes) en 9-volt batterijen (blokvormig, met de plus- en de minpool bovenop). Plak voor de zekerheid de polen van knoopcellen en 9-volt batterijen even af voor je ze inlevert. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat.

Vind jouw dichtstbijzijnde inleverpunt

In totaal zijn er ruim 25.000 inleverpunten voor lege batterijen in Nederland. Er is er dus altijd eentje bij jou in de buurt. Een handig geheugensteuntje hierbij is “Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.”

Naar inleverpunt-zoeker

Het zwaardere werk

Past een batterij niet door de opening van het inzamelmeubel? Dan kun je hem inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Kun je geen batterijklepje vinden in de kinderraceauto of bijna-levensechte-pony-die-kan-hinniken? Dan heb je waarschijnlijk speelgoed met een ingebouwde batterij gevonden. Dit soort speelgoed kun je – met de batterij erin – naar de milieustraat of naar een inleverpunt voor elektrische apparaten brengen.

Maximaal speelplezier

Maar eigenlijk hebben we de pret nu een beetje bedorven. Voordat je de batterijen inlevert, is er natuurlijk heel veel speelplezier mee beleefd! Dat speelplezier wordt maximaal als je de juiste batterij voor het juiste doel gebruikt.

Batterijentips: welke batterij in welk speelgoed?

Oplaadbare batterijen en lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik zijn het meest geschikt voor speelgoed dat langdurig veel stroom gebruikt. Denk hierbij aan echte ‘batterijenslurpers’ als radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist geschikt voor speelgoed dat weinig of slechts af en toe stroom verbruikt. Zuinige types als elektronisch Zeeslag bijvoorbeeld. Veel speelplezier!

  • Dit artikel delen: