Batterij opladen onderweg? Appeltje-eitje met het STOPcontact

25 september 2017 2 minuten leestijd

Telefoon, tablet of fietsaccu leeg onderweg? In Blauwestad in Groningen plug je dan gewoon in bij het STOPcontact.

Krommenie had een paar jaar geleden de primeur van het eerste SolaRoad-fietspad. Via in het wegdek verwerkte zonnepanelen wordt energie opgewekt waarmee je bijvoorbeeld de straatverlichting van stroom kunt voorzien.

Smartphone opladen

In het Groningse Blauwestad zijn ze nu een stap verder. Daar is een stukje energie opwekkend fietspad gecombineerd met een ‘STOPcontact’, een bank met stopcontact voor het opladen van bijvoorbeeld smartphones en tablets. Bij de bank staan vier oplaadpunten voor elektrische fietsen en een zuil met een digitaal infoscherm. Allemaal op zonne-energie. Da’s pas een powerbank!

Genoeg energie voor een heel huishouden

Het stukje fietspad in Blauwestad bestaat uit een SolaRoad Kit: vier betonelementen met daarin zonnepanelen van ongeveer 2,8 x 3,5 meter. Jaarlijks levert een Kit zo’n 3500 kWh. Genoeg om een gemiddeld huishouden een jaar lang van energie te voorzien.

Schoonste batterij ter wereld

Leuk weetje: de SolaRoad-energie die niet meteen nodig is, wordt opgeslagen in zeezoutbatterijen. Deze natuurlijke, schone batterijen zijn geschikt voor de stationaire opslag van bijvoorbeeld zonne- en windenergie. Zeezoutbatterijen kunnen ook gebruikt worden als laadpaal voor elektrische auto’s. Dankzij het gebruik van voordelige materialen die het milieu minimaal belasten, zijn zeezoutbatterijen de goedkoopste en schoonste batterijen ter wereld!

Batterijen inleveren is nuttig en voorkomt verspilling

Helaas zijn (nog) niet alle batterijen zo schoon als zeezoutbatterijen. ‘Gewone’ batterijen kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu én die we prima kunnen hergebruiken. Het inleveren van je lege batterijen is dus heel nuttig en voorkomt een hoop verspilling.

Lever ze in en win!

Lege batterijen inleveren is niet alleen goed voor het milieu, je kunt er ook mooie prijzen mee winnen. Heb je tien lege batterijen? Stop ze in een zakje, doe er een briefje bij met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en lever deze in bij een van de 24.000 inleverpunten. Elke maand worden er honderd Rode Pluimen t.w.v. €25,- verloot, 2 prijzen van € 500,- aan reischeques en een hoofdprijs van € 1.000,- aan reischeques. Meer weten? Kijk dan hier.

  • Dit artikel delen: