Wat moet ik doen met een lekkende batterij?

1 februari 2022 2 minuten leestijd

Een lekkende batterij. Je ziet (en ruikt) de vloeistof en instinctief weet je: dit is niet goed. We zetten hieronder op een rij wat je moet doen als een batterij is gaan lekken, wat de oorzaak is en hoe je dit voortaan kunt voorkomen.

Lees ook: Lege batterijen veilig in huis bewaren

Dit moet je doen als een batterij lekt:

  • Bescherm je handen en je gezicht. Gebruik het liefst handschoenen van rubber, nitril of latex. Geen veiligheidsbril of vuurwerkbril bij de hand? Gebruik dan een zonnebril.
  • Verricht de handelingen in een goed geventileerde ruimte of anders in de tuin. Zorg dat er geen kinderen en huisdieren in de buurt zijn of in de weg kunnen lopen.
  • Brandend gevoel in je ogen of op je huid? Ga weg van de plek, trek je kleding uit en spoel daarna je ogen of huid ten minste een half uur met lauw langzaam stromend water. Let op: gelekt zuur uit een autoaccu is gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij.
  • Doe de lekkende batterij in twee (transparante) plastic zakjes. Een autoaccu of een andere grote batterij stop je in twee vuilniszakken. Lever de verpakte batterij in bij een inleverpunt van Wecycle of de milieustraat van jouw gemeente.
  • Nu is het belangrijk om het gelekte vocht (rustigop te ruimen. Om dit op verantwoorde wijze te doen, moet je weten om wat voor batterij het gaat. Meestal gaat het om een alkalinebatterij, een lithiumbatterij of een nikkelcadmiumbatterij. Soms gaat het om een loodzuurbatterij. Weet je het niet? Als het voltage op de batterij vermeld staat, dan kun je goed inschatten om welk type batterij het gaat. Alkalinebatterijen hebben namelijk een voltage dat een veelvoud van 1,5 volt is. Het voltage van een lithiumbatterij verschilt, maar is meestal een veelvoud van 3 tot 3,7 volt. Bij een nikkelcadmiumbatterij gaat het om een veelvoud van 1,2 volt en bij een loodzuurbatterij om een veelvoud van 3 volt.
    • Alkalinebatterij: dompel een wattenstaafje in azijn of citroensap en ga hiermee over de plekken waar de batterij gelekt heeft om het vocht te neutraliseren.
    • Lithiumbatterij: dit vocht kan worden weggeveegd met een vochtige doek of een vochtig stuk stevig keukenpapier, dus gewoon met kraanwater.
    • Nikkelcadmiumbatterij of loodzuurbatterij: dit sterke zuur kan overal doorheen vreten. Handschoenen en een veiligheidsbril zijn een mustBedek de gelekte vloeistof met een royale hoeveelheid zuiveringszout, totdat de vloeistof niet meer bruist of bubbelt. Ruim de resterende vloeistof op met een dikke pasta van zuiveringszout en water. Strooi tevens zuiveringszout in de (dubbele) vuilniszak met de beschadigde batterij en knoop ‘m direct weer dicht.

Lees ook: Veilig en verantwoord omgaan met batterijen

Wat is de oorzaak van een lekkende batterij?

Als batterijen lang in een (niet gebruikt) apparaat zitten neemt de kans op lekken toe. Het zijn vooral alkalinebatterijen die gevoelig zijn voor lekken. Dat komt door de manier waarop ze energie opwekken, met een soort chemische reactie. Simpel gezegd ontstaat deze reactie doordat twee verschillende soorten metaal (plus en min) op elkaar reageren en stroom opwekken als ze verbonden worden met een apparaat. De twee metaalsoorten komen niet rechtstreeks met elkaar in aanraking, maar werken via een vloeibare geleider (elektrolytwaarmee de batterij gevuld is. Het is dit elektrolyt dat kan gaan lekken en wit poeder vormt op de buitenkant van de batterij.

Hoe voorkom je dat een batterij gaat lekken?

  • Gebruik in een apparaat batterijen van hetzelfde type en hetzelfde merk.
  • Vervang alle batterijen tegelijkertijd.
  • Gebruik je een apparaat een tijdje niet? Haal de batterijen er dan uit.
  • Plaats nieuwe batterijen op de juiste wijze in een apparaat: eerst de negatieve kant en dan de positieve kant, bij het verwijderen is het net andersom.
  • Bewaar lege batterijen op een droge plek, waar het bovendien maximaal 15 tot 17 graden is. In een buitenschuuof tuinhuis kan het vochtig zijn en ook de koelkast is geen geschikte plek. Een kelder, garage of koele berging voldoen wel aan alle eisen.
  • Lever je lege batterijen regelmatig in bij een Wecycle-inleverpunt, dan liggen ze ook niet te lang in je huis en draag je bij aan een beter milieu omdat de batterijen gerecycled worden.

Lever regelmatig je lege batterijen in

Lever jouw lege batterijen regelmatig in bij een één van de 27.000 inleverpunten van Wecycle. Zo blijven batterijen nooit te lang bij je in huis én draag je bij aan een beter milieu. Vul jouw postcode in en vind een inleverpunt bij jou in de buurt.

Of gebruik mijn locatie

Wat wil je inleveren?

  • Dit artikel delen: